15 tény a kávéról, amit valószínűleg nem tudtál

Fogj egy csésze kávét, és olvass.

Mindennapos barátunk, a kávé – már akinek, persze – számtalan érdekességet mondhatna el magáról. Persze csak akkor, ha tudna beszélni. De mivel a kávé nem tud beszélni (amit be is tudhatnánk az első ténynek, de azért feltételeztük, hogy ezt már észrevetted), leírunk neked mi 15 érdekes tényt.

1.

A Guiness rekorder macska, Creme Puff (magyar fordításban Képviselőfánk), aki a leghosszabb életet élte eddig – 38 évesen múlt ki -, minden reggel ivott kávét.

2.

A kávébab valójában nem bab, hanem bogyóféle.

3.

Enyhe vízhajtó hatása ellenére a kávé nem tud kiszáradást okozni.

4.

A világ első webkamerája a kávénak köszönhette születését. A cambridge-i egyetemen dolgozó okosok számára rettentő fájdalmas élmény volt, amikor az üres kávéfőző látványára érkeztek, ezért kifejlesztettek egy kamerát – az XCamet -, amivel a kanna telítettségét ellenőrizhették bármikor.

5.

Egy szóbeszéd szerint a kávébabot egy kecskepásztor fedezte fel, aki arra lett figyelmes, hogy kecskéi nagyon energikusak lettek a bogyó elfogyasztásától.

6.

A cappuccino a kapucinus szerzetesekről kapta a nevét, a színe ugyanis hasonlít a szerzetesek köpenyének színére.

7.

A legtöbb kávét Brazíliában állítják elő. Itt készül a világ kávékészletének 40 százaléka.

8.

A világon a legtöbb kávét Finnországban isszák.

9.

A rendszeres kávéivásnak lehetnek pozitív egészségügyi hatásai: csökkentheti a rák, a szívbetegségek és az Alzheimer kialakulásának esélyét.

10.

A szakértők már végeztek sikeres kísérleteket a kávé biodízellé alakítására, szóval van rá esély, hogy egy nap a kávé üzemanyag is lesz.

11.

A kávé két fő kategóriára osztható: Robusta és Arabica. Az előbbinek savasabb és erősebb az íze, magasabb a koffeintartalma. Az Arabica lágyabb ízű, kevésbé savas.

12.

A kávéital feltalálása előtt az afrikai törzsek állati zsírral keverték a kávébabot, és főételként ették.

13.

Mielőtt a kávé széleskörűen elérhetővé vált, a sör volt a legnépszerűbb reggeli ital.

14.

1932-ben Brazíliának nem volt elég pénze arra, hogy elküldje sportolóit az olimpiai játékokra, ezért a sportolóknak saját maguknak kellett plussz pénzt keresniük kávéárulással.

15.

Naponta 2.25 milliárd csésze kávét fogyaszt el az emberiség.

Forrás: Bored Panda