5 tipp, hogy gyorsabban túl legyél az őszi nagytakarításon

Sajnos nem csak tavasszal, de ősszel is ideje van egy alapos nagytakarításnak.

És ezt sokan hajlamosak halogatni. Ám nem kell, hogy olyan borzasztóan megterhelő legyen az egész, és akár egy vagy több hétvégét is elvegyen. Az alábbi tippekkel minden könnyebb lesz, és gyorsabban lezavarhatod az őszi nagytakarítást:

Készíts listákat!

Ha mindenbe bele-belekapsz, de az egész mögött nincs egy rendszer, azzal sok időt elvesztegethetsz. Kezdd azzal, hogy menj körbe a lakásban, és írd össze, melyik helyiségben milyen tennivalókat akarsz elvégezni. Persze, jó hosszú lista lesz, ami nyomasztólag hathat. Ezért sorold be, hogy ezekből melyik nap mit fogsz megtenni. Nem is gondolnád, hogy napi egy óra takarítással is milyen gyorsan lehet haladni, miközben nem mennek el teljes napjaid az otthonod megújításával.

Előbb lomtalaníts, utána takaríts!

Fotó: thinkstock

Ha mindent ragyogóra súrolsz, és utána állsz neki átválogatni a szekrény tartalmát, akkor jó eséllyel a lomtalanítás során keringő por miatt újra takaríthatsz. Hogy ezt megelőzd, a legjobb, ha először kiszórod a felesleges tárgyaid, és utána állsz csak neki a lakás kisuvickolásának. Másrészt pedig felesleges lenne leporolgatni azokat a tárgyakat, amiket úgyis ki akarunk dobni.

Nagytakarítás természetesen

Sokan vannak, akik megveszik a bivalyerős vegyszereket a takarításhoz, hogy időt spóroljanak. És valóban,ezek elég gyorsan hatnak, de vannak olyan természetes, környezetbarát szerek is, amikkel ugyanolyan gyorsan kitakaríthatunk, és ráadásul fillérekbe kerülnek. Csodákra képes például a vízkőoldó hatású ecet és a szódabikarbóna.

Kérj segítséget!

Ha úgy érzed, hogy rengeteg a tennivaló, és nem boldogulsz vele egyedül, akkor kérd meg valamelyik családtagod, hogy segítsen, vagy hívj takarítót. Ez utóbbi nem olcsó persze, de hatalmas segítség, ha legalább az ablakpucolást rábízod valaki másra, ettől marad még neked is épp elég tennivalód. A családban is jobb esélyekkel találsz ősszel segítséget, mint tavasszal, vagy nyáron, amikor mindenki sokat utazik, és amikor csak lehet, kiszabadul a természetbe.

Forrás: zöldújság