Így küzdenek télen a turisták a kínai nagy fallal

Úgy tűnik, a fal nyer.

A világ legnagyobb ember által alkotott létesítménye a nagy fal, mely közel kétezer évig épült Kína északi határán azzal a céllal, hogy az északi nomád törzseket távol tartsa.

Az Első Császár hadvezére adott parancsot i.e. 214-ben az építésére, a legenda szerint jövendőmondói azt jósolták, hogy csak úgy épülhet fel a nagy fal, ha egy Van nevű embert, vagy helyette tízezer másikat befalaznak. Szerencsére találtak egy Van nevű embert (részéről kevésbé mondható szerencsének), akit ki is végeztek és beépítették a falba. Ennek ellenére több tízezren meghaltak az építésekor, mivel a kegyetlen munka során nem kímélték őket, a holttesteik szintén a falba kerültek, ezért nevezik a Könnyek Falának is.

A kínai nagy fal körülbelül 7200 kilométere a természetes erózió és a turisták miatt is folyamatosan pusztul, az elmúlt néhány száz évben már majdnem kétezer kilométernyi szakasz semmisült meg.

Eszméletlen mennyiségű turista látogatja naponta, szinte meg kell küzdeni azért, hogy haladni lehessen a látogatható részeken. És van, amikor nemcsak egymással kell küzdeni, hanem magával a fallal is: télen, ha esik egy kis hó, a fényesre járt kő igazán csúszóssá válik, bár kevesebb az ember, de valószínűleg így sem tudnak az építmény szépségére koncentrálni, ehelyett a „Maradj talpon!” című népszerű játék résztvevőinek érezhetik magukat.

People struggling on the Great Wall of China during the winter

What it's like visiting the Great Wall of China in the winter

Közzétette: VT – 2018. szeptember 29., szombat