Így szoktasd vissza a lakásba télre a szobanövényeidet!

Mutatjuk, mire figyelj oda, ha nem akarod, hogy tönkremenjenek.

A változások nem csak az embereket, de a növényeket is megviselik. Sokan vannak, akik nyáron kiteszik az erkélyre vagy kiviszik a kertbe a zöldellő cserepes szépségeket, és amikor hűvösebbre fordul az idő, visszaviszik a lakásba. Ez rendben is van így, ám nagyon nem mindegy, hogyan szoktatod vissza a növényeket a lakásba, ha azt akarod,hogy egészségesek maradjanak. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod ilyenkor:

Figyelj a kártevőkre! Nem kéne levéltetveket, viaszos pajzstetveket vagy takácsatkákat behurcolni a növényekkel együtt, ha nem muszáj. A legjobb, ha még az udvarban a slaggal lelocsolod a növényeket, ha ez elmaradt, vagy az erkélyen nincs rá mód, akkor pedig neem olajjal permetezd le a növényeid.

Fotó: pexels

A szobanövények többnyire imádnak a nyáron a szabadban lenni, és jó sokat nőhetnek is. Ezért, mikor visszaköltözteted őket, szükséges lehet nagyobb cserépbe ültetni vagy visszametszeni őket. Az új cserép legyen legalább 5 centivel nagyobb az előzőnél!

Ne felejtsd el, hogy bent a lakásban kevesebb öntözővizet igényelnek a növények általában, mint a szabadban!

Fontos az időzítés is. A legtöbb szobanövény, mivel a trópusokról származnak, nem jól viseli a 7 Celsius fok alatti hőmérsékletet. Fontos, hogy eddigre már bent tartsd őket, és az is, hogy fokozatos legyen az átállás. A legjobb fokozatosan, 1-2 hét alatt egyre több időre bevinni őket.

Forrás: hobbikert