Ezeket tedd, ha nem akarod, hogy 12 év múlva pokoli klímakatasztrófa legyen a Földön

Mindenki tehet a bolygóért.

Igen aggasztó eredményre jutott a világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC), amelynek friss jelentése a globális felmelegedés hatásait vizsgálja, aszerint, hogy mit okozhat, ha a felmelegedés 1,5 Celsius-fokkal növekszik, illetve, ha 2 Celsius fokkal. 40 ország 91 szerzője dolgozott a jelentésen, aminek vázlatához és első javított kiadásához több mint 1000 további szakértő is kommentet fűzött, így igen megalapozott tanulmányról van szó, ami megállapítja:

Ha nem változtatunk a károsanyag-kibocsátás ütemén, 2030 és 2052 között elérhetjük a 1,5 fokos globális felmelegedést, aminek a hatásai jóval erősebben érződnének, mint napjainkban, és még rosszabb lenne a helyzet, ha 2 fokos lenne a felmelegedés.

A felmelegedés nem merül ki annyiban, hogy kicsit melegebb lesz, hanem idővel eltűnhetnek a sarkvidéki jégtakarók, a korallzátonyok, árvizek, nagy aszályok és több és brutálisabb hőhullám várható, továbbá élelmezési problémák is kialakulhatnak.

Ha nem akarjuk túllépni a 1,5 fokos felmelegedést, 2030-ig 45 százalékkal csökkentenünk kell a károsanyag-kibocsátásunkat a 2010-es szinthez képest.

Tehetetlenség érzéssel jár, hogy az ember egymaga nem tudja megoldani a Föld problémáját, és valóban, nemzetek és kontinensek összefogására van szükség. Ám a kormányok mellett minden egyes ember is sokat tehet a bolygóért. A Guardian cikke az alábbiakban foglalja össze, milyen konkrét lépéseket tehetnek az egyes emberek:

Csatlakozz olyan szervezetekhez, csoportosulásokhoz, amelyek a megújuló energiaforrások szélesebb körű használatáért küzdenek.

Egyél kevesebb húst, különös tekintettel a marhahúsra. Továbbá a tejtermékek fogyasztását is csökkentsd. Egy korábbi riport szerint az egyes egyének ezzel tehetnek a legtöbbet a káros környezeti hatások csökkentéséért.

Gondoskodj az otthonod megfelelő szigeteléséről, ezzel csökkentve az energiafogyasztást.

Ha lehetséges, telepíts napelemeket.

Amikor és ahol csak lehetséges, gyalog vagy kerékpárral közlekedj. Ha ez nem megoldható, részesítsd előnyben a tömegközlekedést. Ha mindenképp autóval kell közlekedned, és teheted, válassz elektromos autót.

Fotó: freepik

Vásárolj kevesebbet, és amit lehet, hasznosíts újra, ahelyett, hogy kidobnád és újat vennél. Mindenből (ételekből, ruhákból) olyat válassz, aminek az előállítása alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással járt. Például részesítsd előnyben a helyi termelők és kézművesek portékáit.

A klímaszakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes kormányoknak hatalmas felelősségük van az ügyben, és az egyéneknek azt javasolják, hogy olyan pártok mellett álljanak ki voksaikkal, amelyek a környezetünk védelmére fókuszálnak.

Forrás: index, theguardian