7000 éve eltűnt a férfi gének 95 százaléka a bolygóról

A genetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy mintegy 7000 évvel ezelőtt nagyon rövid idő leforgása alatt eltűnt a férfiak 95 százaléka, a tudósok megfejtették, mi történhetett valójában.

Pár éve a genetikusok észrevették, hogy a csak a férfiakban jelen levő Y kromoszóma változatossága úgy 7000 évvel ezelőtt hirtelen összeomlott, aztán lassan újra visszatért az eredeti változatossági szintjére. Az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS viszont semmi hasonló kilengést nem mutatott. Ebből arra következtettek, hogy a férfiak létszáma drámai mértékben megfogyatkozott, miközben nőből nagyjából ugyanannyi maradt. A jelenséget Európában, Ázsiában, és Afrikában is kimutatták. A vizsgálatok alapján 17-szer annyi nő élt ekkor, mint férfi.

Rejtélyes, csak a férfiakat megtizedelő betegségekről, klímaváltozásról, a történelemkönyvekben nem szereplő háborúkról is szó esett, de egyiket sem sikerült igazolni. Ám egy másik elmélet helytállónak bizonyult a matematikai modellek alapján.

E teória szerint valójában nem fogytak el a férfiak, “csak” az történt, hogy aránytalanul kis részüknek született nagyon sok gyereke: akár több száz is. A férfiak többségénél viszont drámaian visszaesett a népszaporulat.

Fotó: freepik

Hogy fordulhat ez elő? Egy későbbi példa, hogy Dzsingisz kánnak akár ezres nagyságrendű gyermeke is születhetett, a mai Ázsiai férfiak 8 százaléka egyenes ági leszármazottja. A tudósok szerint 7000 éve a társadalmak fejlődése kedvezett a hasonló produkcióknak, más vérvonalak pedig megszakadtak, haláleset, rabszolgaság vagy járványok miatt.

A történészek szerint ebben az időszakban a kisebb, gyűjtögető-vadászó törzsek városokba letelepedett közösségekké váltak, jellemzően egy dinasztiából származó férfi leszármazottak uralma alatt. Ez pedig kedvezett annak, hogy a szűk elithez tartozóknak sok leszármazottja születhessen. A többieket pedig nem irigyeljük.

Forrás: index