A Tüskevár Tutajosa nagypapa lett

Bő fél évszázad eltelt a Tüskevár című film forgatása óta.

Generációk nőttek fel a Fekete István könyvéből készült Tüskevárat nézve. A főszereplő Tutajost alakító Seregi Zoltán, aki ma már büszke nagypapának mondhatja magát, gyerekkorában nem érdeklődött különösebben a színészet iránt, noha művészcsaládból származik. Így mesél arról, hogy hogyan kapta meg mégis Tutajos szerepét:

“Szerencsém volt. Édesapám egyik filmje készült, én meg ott lábatlankodtam a stáb környékén. Apám kollégája fedezett fel, és vitt el a próbafelvételre. Engem is meglepett, hogy rám esett a választás, hiszen városi aszfaltbetyárként leginkább a foci érdekelt és hogy lóghassak a haverokkal”

Az egykori Tutajos, Seregi Zoltán fél évszázaddal a Tüskevár forgatása után

Fotó forrása: Youtube/Békéscsabai Jókai Színház/ATV Heti Napló

A ráckevei Duna-ágban forgattak, noha a történet a Kis-Balaton mellett játszódott.

“Izgalmasan teltek a napjaim a felvétel előtt: el kellett olvasnom a regényt, és nem utolsósorban meg kellett tanulnom a szöveget, ami nem volt kevés. Szerencsére Matula bácsi, akit Bánhidi Laci bácsi alakított, mindenben a segítségemre volt. Mondta is, senki sem született úgy, hogy tud pecázni, evezni, vagy éppen lőni. Laci bácsi viszont mindent tudott, és meg is tanított nekem. A mindig borostás, dohányszagú Matula még az őrzőangyalom is volt, máig sem tudom miért, de leginkább a rendezőtől óvott.”

Sokan nem tudják, hogy az egykori Tutajos ma színházigazgató Békéscsabán.

“A színház mindig izgatott, de inkább a rendezés. Már értem, miért féltett a rendezőtől Bánhidi Laci bácsi, bár azt nem tudhatta, hogy direktornak lenni sem leányálom. Most Békéscsabán dolgozom, és igazgatóként nemcsak a művészekért, hanem mindenkiért, aki a színházhoz tartozik, felelős vagyok. Az irodám ajtaja ezért mindig nyitva, nálam nem kell senkinek időpontot kérni”

Seregi határozott, céltudatos ember, ám amikor unokáival játszik, szinte kenyérre lehet kenni. Ma már nekik mesél Matula bácsiról.

Forrás: bors