A magyar pedagógus használati utasítást írt a tanító nénikhez

Annak, aki jó szívvel fogadja, és érti a viccet.

A Facebook-on találtunk rá Sára néni oldalára. Porteleki Sára imád tanítani, és közösségi oldalán osztja meg ezzel kapcsolatos élményeit és gondolatait. Korábban írt egy használati útmutatást az (elsős) tanító nénihez, ebből idézünk néhány szívmelengető és megfontolandó gondolatot:

“A mai rohanó világban nincs időnk magunkra, gyermekeinkre, egymásra. Álljunk meg egy pillanatra és figyeljünk. Ha látjuk, hogy a gyerekünk elmosolyodik, ha meglátja a tanító nénit, és ő visszamosolyog rá, akkor biztosan jó helyen van, akkor is, ha ez az ember néha szétszórt, szeleburdi, esetleg szigorúbb, vagy olyan határokat tart,amit mi soknak érzünk. Ő is ember, bár néha ő sem érzi úgy. :) Rámosolyog a gyermekünkre, megsimítja a fejét, szereti. Ez a lényeg”

“Az összes felmerülő problémát vele beszéljük meg először. Ha ezt tudjuk, akkor a másik nagyon fontos dolog a megfelelő idő kiválasztása. Tudom és megértem, hogy mindenkinek a saját gyermeke a legfontosabb, de a tanító néninek mind a 27-32 fontos, és ők többnyire egyszerre beszélnek hozzá. Tehát sem a reggeli zsivaj, sem a szünetek nem alkalmasak fontos mondatokra. Mosolyogjunk rá, és kérjünk időpontot. Ha ez nem működik, akkor mosolyogjunk rá és rohanjuk le. Ő akarta :)”

“Bízzunk a tanító néni szakértelmében. Napjainkban mindenki ért a pedagógiához. Ez talán igaz is lehet, mert az interneten mindent megtalálunk hozzá. Azonban nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy 30 gyerekkel egészen más minden. Legyünk türelmesek, ne támadjuk rögtön, mert nem biztos, hogy minden háttérinformációt ismerünk az adott helyzetben. Sajnos vannak szörnyű esetek, rossz tanári reakciók, amire nincs mentség. Az ilyen esetben lépni kell, de próbáljunk meg első körben partnerek lenni. És mosolyogjunk. :)”

“Bízzunk a tanítónkban. Őt választottuk, ő tölti a legtöbb időt a gyermekünkkel. Látja ha vidám, ha álmos vagy szomorú. Sokszor hamarabb észrevesz dolgokat, mint mi szülők. Ez a legnehezebb része a dolognak, mert előfordulhat, hogy olyan dolgot is észrevesz, ami nem esik jól, de amit mond az nagyon fontos, és a gyermek érdekeit szolgálja, ami nekünk a világon a legfontosabb. Fontos tudni, hogy alsó tagozatban nagyon sok dolog fejleszthető, és semmiképpen nem tesz rosszat a gyermekünknek, ha fejlszetésre jár. Milyen jó lett volna az én gyermekkoromban is ilyesmi, mert szerintem én rettenetesen figyelemzavaros voltam. Kevesebbet kellet volna kínlódnom a tanulással. Merjünk kérdezni, utánajárni. A tanító nénik szeretettel próbálnak közeledni, fogadjuk el. A kölcsönös bizalom sok mindenen átsegít, és a gyermek is biztonságban érzi magát ettől. Sokszor csak ettől a bizalmi helyzettől is megnyugszik, érdemes megpróbálni. Mosolyogjunk egymásra, mert megnyugtat.”

Közzétette: Sára néni – 2017. augusztus 29., kedd

Főoldali fotó: freepik

Forrás: Facebook/Sára néni