Kilométeres sor: ilyen volt az első szovjet McDonald’s

Valóságos csodának számított, az emberek egymás sarkát taposva álltak sorba hamburgerért.

1990-ben nyitott meg az első oroszországi, azaz szovjet McDonald’s, természetesen Moszkvában. A hatalmas újdonságként ható gyorsétterem előtt, ami akkoriban a legnagyobb Mekinek számított, kígyózó sorok álltak:

már az első nyitás előtt ötezer embert lehetett számolni.

A 3500 jelentkezőből nagyjából 600 dolgozót vettek fel az 1976 óta tervezett étteremhez.

A hely népszerűsége egyre csak nőtt, más városokból is átzarándokoltak a gyorskajára éhes kíváncsiskodók. Saját maguk vallották be: sokan közülük 8 órán át ácsorogtak a nyári, tűző napon, hogy megkaphassák az egy szál hamburgerüket. Persze ez – mint egyikük fogalmazott – meg se kottyant nekik, miután napokig kellett sorban állniuk a havi cukor-és teaadagjaikért.

Amikor végre, nagy sokára bejutottak az épületbe, álmélkodva nézték a pultok mögött mosolyogva sürgő-forgó, színes ruhás fiatal felszolgálókat, akik semmiben sem hasonlítottak a mindennap látott, kövér, fehér ruhás, unott képű nénikre a konzervhegyek előtt.

Egy Big “Mak” 3.75 orosz rubelbe került, ami körülbelül 15 forintnak felel meg – csakhogy akkoriban egy átlagos orosz fizetés mindössze 150 rubel, azaz kevesebb, mint 620 forint volt. Vagyis a szendvics igen drágának számíott – de ez nem tudta megállítani a Meki-őrületet.

Forrás: Bored Panda