Ez a fa jogot kapott, hogy önállóan rendelkezzen önmaga felett

Semmi nem történhet vele, amibe nem adja beleegyezését.

Egy Georgia államban éldegélő fehér tölgyfának saját joga van arra, hogy önmaga, illetve az őt körülvevő 2 és fél méternyi föld felett rendelkezzen. 

A történet eredője, hogy a helyszínen korábban egy másik fehér tölgyfa állt, ami előtt az 1800-as években a területét birtokló William Henry Jackson kőtáblát állított. Ezen leírja, hogy a Jackson tölgynek is nevezett fa iránti mérhetetlen szeretete miatt, és azért, hogy a fa mindenfajta veszélytől védve legyen, “közvetíti a fa teljes önrendelkezési jogát”. 

Csakhogy 1942-ben egy vihar fittyet hányt a tölgyfa szuverén jogaira, és kidöntötte. Az emberek megtorpanva álltak az eset előtt – de valaki megőrizte egy makkját, és elültette a helyén. A makk szárba is szökkent, így mára az önállóságot élvező néhai fa utóda 15 méter magas. A földrész feletti rendelkezési jogok pedig öröklődtek a leszármazottra, így a Jackson tölgy utódához, illetve az annak táptalajt adó kis földterülethez senki nem nyúlhat ártó szándékkal.

Szóval, mielőtt a kolléganődre irigykednél, hogy szebb kocsija vagy körömlakkja van, mint neked, jusson eszedbe, hogy frusztrációid sora már korábban elkezdődött, amikor egy fa saját földterületet kapott magának.

Mi is irigykedünk rá…

Forrás: Bored Panda