Egy elfeledett sport, ami majdnem olimpiai sportág lett: a síbalett – videó

Találkoztál már vele?

Az “acroski” néven is emlegetett síbalett szabadstílusú sí versenyszám volt az 1960-as évek végétől 2000-ig. A szaltókat, pörgéseket, lábkeresztezéseket, ugrásokat és forgásokat tartalmazó gyakorlatokat egy hóval borított lapos területen végezték. Az 1970-es évek közepétől a 90 másodperces kűrt zenére adták elő. Az 1980-as években páros versenyszám is létezett, ahol a fentiek mellett emelések, dobások és szinkron-mozgások is voltak. A 3-7 bíróból álló zsűri pontozással értékelt.  

Az 1960-as évek közepének ellenkultúrájából kinőtt szabadstílusú sí az 1970-es évek közepére vált szét buckasízésre (moguls), síakrobatikára (aerials) és síbalettre (acro ski). 

Az eleinte buckákkal és ugratókkal is tarkított lejtők start és végpontja között kellett bemutatni a trükköket.

Az 1970-es években a síbalett egyre inkább önálló versenyszám lett és egyre laposabb lejtőkön versenyeztek a versenyzők. 1979-ben a Nemzetközi Síszövetség (FIS) létrehozta illetékes bizottságát és kialakította a szabályrendszert. Az 1980-as években a versenyek lebonyolítása tekintetében a síbalett egyre inkább a műkorcsolyára kezdett hasonlítani. Megszűnt a kezdet és végpont, a kűrt egy megadott méretű, körbekerített területen kellett előadni.

Szóba került a versenyszám olimpiai szerepeltetése is. 

1988-ban Calgary-ban és 1992-ben Albertville-ben is a bemutató sportágak között szerepelt. Ennek megfelelően olimpiai érmeket is kiosztottak a résztvevők között. Az 1994-es Lillehammer-i olimpia programjában viszont már nem szerepelt, ami megpecsételte a sorsát. Végül a FIS 1999-ben a versenyszám megszüntetéséről határozott. Csak tudnánk, MIÉRT?!