Így kerüld el az ősz gyakori betegségeit!

Egy kis felkészüléssel csökkentheted az ősszel gyakran előforduló betegségek kialakulásának esélyét.

A kánikulai napokkal terhelt nyár és indián nyár után sokak számára jóleső a hűvösebb őszi napok, majd a színes levelekben pompázó táj érkezése. Ha szeretnéd az évszak jó oldalát élvezni, akkor figyelj oda, hogy elkerüld a gyakori őszi megbetegedéseket!

Megfázás, vírusos légúti betegségek

Ősszel kezdődik az iskola és az ovi, a közösségben való tartózkodás miatt ilyenkor a gyerekeknél gyakrabban fordulnak elő a légúti hurutok. Ennek megelőzésére fontos már az egészen kicsi gyerekeknek is fontos megtanítani, hogy gyakran mossanak kezet és a zsebkendőbe köhögjenek, illetve tüsszentsenek.

Fotó: freepik

Bárányhimlő

Cseppfertőzés útján terjed, így szintén gyakoribb, mikor közösségbe kezdenek járni a gyerekek. A kiütésekkel járó betegséget nem csak a gyerekek, de a betegségen még át nem esett szüleik is elkaphatják. Védőoltással lehet véfdekezni a betegség ellen.

Kullancs által okozott agyvelőgyulladás, Lyme-kór

Az őszi kirándulások alkalmával gyakran előfordul a kullancscsípés, ami révén súlyos, nehezen gyógyítható betegségeket szedhetünk össze. Ha a természetbe megyünk, mindig használjunk kullancsriasztó szert! Az agyvelőgyulladás ellen létezik oltás-sorozat, ezt viszont tél végén, tavasz elején érdemes elkezdeni. Kirándulások után mindig alaposan bogarásszuk át magunkat, minél hamarabb távolítjuk el ugyanis a kullancsot, annál kisebb az esélye a fertőződésnek.

Darázscsípés

A meleg nyarak végére nagymértékben elszaporodnak a darazsak, és amíg nem hűl le nagyon a levegő, addig ősszel is nagy az esélye, hogy összefutunk vele a szabadtéri piknikek, séták alkalmával.Fontos, hogy ha a szabadban eszünk, mindig nézzük meg, hogy az ételre, vagy az üdítőnkre nem szállt-e darázs, mivel a száj és torok területét érő csípés életveszélyes is lehet.

Ízületi problémák

A nyirkos, hűvös, változékony időben gyakoribbá válik az ízületi gyulladások fellángolása, a fájdalmak rosszabbodása. Fontos, hogy ha az orvos engedi, akkor végezzünk rendszeres, de kímélő mozgást, legyen az akár tempós séta, úszás vagy kerékpározás.

Allergia

A parlagfű szezon általában októberig tombol, de az üröm, a csalánfélék és libatopfélék pollenjei is elemükben vannak még az ősz elején. Ha hosszabb időt a természetben töltesz, akkor hazaérkezve jó, ha zuhanyzol és megmosod a hajad, így a pollenek nem gyötörnek az otthonodban.

Forrás: webbeteg