Lifttel utaztatnák az űrbe a turistákat, mutatjuk, mennyit kell várni rá

Kipróbálnád a világ első űrliftjét?

A terv szerint 30 fő utazhat majd egyszerre a Föld és a kijelölt űrállomás között a liftkabinokban, amik az acélnál 20-szor erősebb, karbon nanocsöves technológiájú kábeleken mozognak. A japán Obayashi cég 2050-ig szeretné elindítani a 200 km/h-s sebességgel haladó űrliftet. 

Japanese construction giant Obayashi announces plans to have a space elevator up and running by 2050…

Közzétette: Futuristic News – 2015. július 25., szombat

Ha minden jól megy és a japán projekt sikeres lesz, akkor 32 év múlva utazhatunk a világűrbe lifttel. A megalomán elképzelés nem egy légből kapott fantazmagória, a japán Sizouka Egyetem kutatói komoly célul tűzték ki az űrlift megépítését. A projekt pedig nemsokára átlép a tesztelés időszakába: a Kagoshima Tanegashima Űrközpont és a Nemzetközi Űrállomás között ugyanis szeptember 11-én útra kel az első liftkabin miniatűr verziója, amit egy H-2B rakéta indít el a Tanegasima szigetről.

Műholdak fogják figyelni a minilift mozgását, a rögzített adatokat az éles verzió kifejlesztésénél vetik majd be. A legnagyobb feladatnak a kábelek megépítése ígérkezik, ami a számítások szerint akár 20 évig is eltarthat.

A Japan’s construction company named Obayashi Corporation announce that it is using carbon nano tubes for building a 96,000 km tall space elevator that could take people and cargo into the space at low cost.

Közzétette: Future Railways – 2015. június 21., vasárnap

Forrás: globoport