Ismét itt az ősz! Te hogyan éled meg?

Egy éve ilyenkor már találkoztunk ezekkel a mindennapi történésekkel, amik most régi ismerősként térnek vissza. 

Ha egy pillanatra behunyod a szemed, biztosan benned is élénken él még a lábfejedet nyaldosó víz és a forró napsugár érintésének felülmúlhatatlanul kellemes emléke. A nyár varázslatos hangulatának emlékképei tolakodva próbálják megtartani múló teljhatalmukat agyunkban, azonban elkerülhetetlen, hogy rövid időn belül teljesen háttérbe szoruljanak. A meteorológiai ugyan még nem, de a naptári ősz könyörtelenül beköszöntöt,t és számtalan velejárójával tudatosítja mindnyájunkban, hogy az év legmelegebb évszaka kerek egy esztendő múlva lesz csak újra a vendégünk. 

A csillagászati ősz ugyan csak szeptember 23-án köszönt be hivatalosan, mégis számtalan jellemvonás segít megkérdőjelezhetetlenül felismerni az év legszínesebb évszakát. A kellemes, napos időjárásunk is csak amatőr illúzióként igyekszik elrejteni, hogy mely időszakát kezdjük meg az évnek. Bizony, talán az egyik legmegosztóbb évszak rajtol el a napokban. Eme tulajdonságát pedig nem a természetben fellelhető – amúgy lehengerlő – sokszínűségének, hanem számtalan negatív és pozitív velejárójának köszönheti. 

Az iskolásoknak  – talán karácsony napja után –  a második legjelesebb dátum az évben szeptember 1-je. Ki ne tudná, a tolltartó és filctollkészlet vásárlásán túl mivel jár ez a nevezetes nap?
A szünet okozta elkényelmesedést könyörtelenül váltja fel a rohanás és a káosz.
Az utcák megtelnek és bedugulnak. A reggeli dudaszó úgy lepi el egycsapásra a felpezsdült várost, mint a megbolygatott méhkaptár lakói a betolakodót.

A hangos kiáltások, szitkozódások sem maradnak fedetlenül, így a néhány héttel korábban még könnyedén lenyelt káromkodások is elnyomott felkelőként törnek elő a stressztől remegő szájakból.

Az eleinte reménytelennek tűnő hajnali kapkodás, szendvicsgyártás, és kötelező, iskolatáska utáni szervezett felderítőhadjárat szép lassan mindennapi rutinná növi ki magát, hogy aztán kihagyhatatlan részévé váljon az elkövetkezendő időszaknak. 

A levegő lehűlésével párhuzamosan öltözködésünkön is jól nyomon követhető, ahogyan távolodunk a lenge viselettel fémjelzett forróságtól. A hetyke tangapapucsot védelmező bakancs váltja fel, amellyel karöltve érkezik meg a trikónak búcsút intő nagykabát is. Sokszor halljuk, hogy az ősszel, és a vele járó borongósabb időjárással együtt, hangulatunk is kevésbé szikrázóvá szelídül. A napfényes órák száma jelentősen lecsökken, ezzel együtt pedig a nappalok is vészjóslóan rövidülnek. A kivilágított utcák egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, hogy aztán teljesen feledésbe merüljön a hajdani, kilencórai naplemente. Azonban a fekete és szürke színek mellett nagyon sok másik is “szót kér” magának. A fák lombkoronája szédületes színekben kezd pompázni, hosszas túrákra csábítva a sétára kevésbé fogékonyakat is. A kellemes hőmérséklet szintén ösztönöz a még több mozgásra, ellentétben a pár hónappal ezelőtti, verejtéket követelő kánikulával. 

Ellentmondást nem tűrően indulnak ismét útjukra a pár hónapra megpihenő sorozatok és sportesemények, amelyek a borús, esős napok esetén is megfelelő kikapcsolódást nyújtanak az otthon melegében. Költöző madaraink “csomagolásba” kezdenek, hogy egy, az itthoni nyáréhoz hasonló klíma oltalma alatt vészeljék át a könyörtelen fagyokat. Ebédlőasztalainkon egyre gyakoribb vendéggé válik az ínycsiklandozó sütőtök, hogy aztán étlapunk helyett, különböző kompozíciók ékeként, semmiképp sem “faragatlanul” pózoljon az ablakban. A jéghideg sörök és limonádék szerepét a legkülönlegesebb ízesítésű teák veszik át, hogy segítségükkel könnyebben viseljük a közelgő zimankót. 

A strandszezon tehát véget ért, az iskola és az év utolsó harmada pedig megkezdődött. Ha vártad, ha nem, a legfontosabb, hogy lásd meg az őszi hónapok szépségét, így a nyárral távozó szép emlékektől való búcsú is sokkal könnyebb lesz.

Képek: pixabay.com, thinkstock.com