Ez a thai templom egyszerre menny és pokol, de a látványa feledhetetlen

Csak tátjuk a szánkat.

A Wat Rong Khun (fehér templom) egy a megszokottól eltérő, kortárs buddhista templom a thaiföldi, Csiangraj régióban, Csiangraj várostól 15 km-re délnyugatra. A teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal és gazdag díszítőelemekkel kirakott épületet a thai Gaudí-ként is emlegetett, Chalermchai Kositpipat tervezte 1997-ben. A turisták számára is ingyenesen látogatható épület egy nagyobb projekt része, amelynek elkészítése a tervező szerint évtizedeket fog igénybe venni.

A templom minden pici részlete jelentéssel bír és a látogatót arra ösztönzi, hogy elmélyedjen az egyes buddhista tanításokon. A fehér templom fő épülete (az Ubosot) egy kis tó feletti hídon keresztül közelíthető meg.

A híd előtt van egy kör alakú tér, ahol a mélyből kezek nyúlnak felfelé, a vágyak szimbolizálásaként. Ez a terület ábrázolja az emberi szenvedést és a poklokat.

Íme egy profi fotós, Alex Kovacheva képei:

Az épülethez ívelő híd (nevének jelentése magyarul: az újjászületések körforgásának hídja”) szimbolikus értelemben átviszi a látogatót a halálokon és újjászületéseken átvezető állapotba, amely már szenvedésektől mentes. A boldogsághoz vezető utat szimbolizálja, azáltal, hogy az ember túljut a világi vágyakon, kapzsiságon és kísértéseken. A tavacska mellett áll két kinnaree, a buddhista mitológiából ismert félig ember, félig madár alak. A hídon átérve a “mennyország kapujába” érkezünk, amelyet két hatalmas alak védelmez, akik az emberi sorsok felett döntenek. Itt több meditáló Buddha kép is van. A teljes egészében fehér főtemplom vakolatába fényvisszaverő tükrök vannak beépítve. Annak ellenére, hogy a régi templomokban buddhista történeteket szoktak ábrázolni a freskók, a fehér templom falain a jó és a rossz színes, modern megjelenítéseit találjuk.

A művész olyan alakokat választott, mint Batman, Spiderman, Elvis illetve egyéb főhős és gazember képregényekből és filmekből.

Kiemelkedik a többi struktúra közül a pihenőként szolgáló arany épület. Az arany épület az emberi testet míg a fehér templom az emberi tudatot jelképezi. Az arany szimbolizálja, hogy az emberek hogyan fókuszálnak a világi vágyakra és a pénzre.

Mit szólsz a thai fehér templomhoz?

Forrás: Bored Panda, Wikipedia