Ők a szeptember 11-i terrortámadás utáni mentés négylábú hősei

Sok ember a mentőkutyáknak köszönheti életét.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét.

A New York-i tűzoltóság 200 egységet vezényelt a romokhoz, akiknek munkáját számos szolgálaton kívüli tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember, valamint 300 mentőkutya segítette.

A kutyák a világ szinte minden tájáról érkeztek, nem csak a romok alatti keresésben, hanem az ott dolgozók terápiájában is részt vettek. Sokan az ott feladatot teljesítő német juhászoknak, labradoroknak, border collie-knak, spánieleknek köszönhetik az életüket. Az állatok egy része kutatás közben lelte halálát, egy részük viszont később, a belélegzett por, gázok miatt később tüdőrákban pusztult el. Az akár 12 órát egyhuzamban dolgozó kutyusokról készült az alábbi összeállítás.

Forrás: Wikipedia, Pinterest