A kihalófélben lévő tigris élettelen kölyköt szült, a gondozók égbe szökött pulzussal figyelnek

Nagy volt a tét, a szumátrai tigris a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett fajnak számít, alig néhány száz példány él belőle.

Egy ausztrál állatkertben mindent megtesznek azért, hogy megmentsék a kihalástól a szumátrai tigrist, épp ezért hatalmas volt az öröm, mikor kiderült, hogy a Kaitlyn nevű nagymacska vemhes, és ikreket vár. Mivel ez volt az állat első vemhessége, a gondozók szinte folyamatos megfigyelés alatt tartották, hogy minden rendben zajlik-e.

Fotók: youtube

A szülés idején is kamerán figyelték a történteket.

Az első kölyök viszonylag könnyen megszületett, ám ekkor valami olyan történt, amitől jeges aggodalom mart a gondozók szívébe: a kölyök élettelennek tűnt.

A gondozók ettől teljes sokkhatás alá kerültek. Meg se bírtak szólalni, az arcukat piszkálták, és egyikük hangosan sóhajtva adta a mérhetetlen feszültsége jelét.

Mivel olyan kevés szumátrai tigris él a világban, úgy tűnt, egy újabb lépést tettek a faj kihalása felé. Ám az anyai ösztön beindult.

Kaitlyn nyalogatni kezdte az újszülött kölyköt, ezzel próbálva megkönnyíteni légzését. A kis tigris egy darabig erősen küzdött még a légvétellel, de hamarosan a gondozók füleiknek nagyon kellemes hangokat hallottak: az apró sírások és nyüszögések azt jelezték, hogy most már minden rendben a kölyökkel. Ez egy nagyon fontos momentum volt nem csak az állatkert, de az egész faj életében.

Nem sokkal később a másik kölyök is megszületett, így egyszerre két példánnyal gyarapodott a kihalófélben lévő szumátrai tigrisek állománya.

Forrás: happiest