Az orvos elmondta, miért mér magasabb vérnyomást, mint te otthon

Az orvos elmondta, mi lehet ennek az oka.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája elmondta, mi lehet az oka, ha az orvos magasabb vérnyomás értéket mér:

“Az orvosi rendelőben sokaknak ténylegesen magasabb a vérnyomásértéke az otthon mértnél. Ennek oka lehet az úgynevezett fehérköpeny-szindróma, ami azt jelenti, hogy a beteg vérnyomása az orvosok, a rendelő miatt érzett stressz miatt megemelkedik. Ez pedig egyfajta ördögi körként is működhet, hiszen akinél egyszer előfordult már ez a jelenség, legközelebb eleve szorongva lép be a rendelőbe, tehát már magasabb értékről indul – mondhatni a rendelő küszöbénél. Ezzel a diagnózissal azonban óvatosan kell bánni: csak akkor szabad kimondani, ha az otthoni vérnyomásértékek igazoltan a normál tartományban vannak.”

A doktor azt is kifejtette, miért nem elég néha megmérni a vérnyomást.

Fotó: freepik

Elmondta, hogy a vérnyomás sokszor nem folyamatosan, hanem csak időszakosan emelkedik meg, és ha ritkán mérjük, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem vesszük észre, hogy gond van. Ám, ha rendszeresen mérjük, akkor nyakon csíphetjük a kiugró értékeket. Az is előfordul, hogy valakinek inkább éjszaka emelkedik a vérnyomása.

A fentiek miatt, és a legjobb eredmény miatt szükség lehet a 24 órás vérnyomásmérésre, ami azt jelenti, hogy a karon elhelyezett vérnyomásmérőt összekötik egy övtáska méretű műszerrel, amit egész nap viselni kell. Az eszköz 15-30 percenként méri a vérnyomást.

Forrás: wellnesscafe