Az 5 leggyakoribb nagymama-típus, és ahogy az unokákra hatnak

Az unokák és a nagyszülők közötti kapocs pótolhatatlan.

A nagyszülőkkel eltöltött órák hallatlanul értékesek, és sokat hozzátesznek az unokák fejlődéséhez. A különböző karakterű nagymamák más-más hatással lehetnek a kicsik életére. Persze, egyik nagyi sem sorolható be egyértelműen valamelyik típusba, de érdemes elgondolkodni, hogy melyikhez állunk legközelebb, és ez hogyan hat a gyerekekre.

Az 5 leggyakoribb nagymama típus:

A mesélő

Mindig van egy sztorija. Sokat mesél a gyereknek a családi történetekről és felmenőiről, így a kicsi számára világossá válhat, honnan származik és ki ő valójában.Ez a tudat biztonságérzetet adhat számára, és jó eséllyel ő is ápolni fogja majd felnőttként a családi hagyományokat.

A kritikus

Fáradtságot nem ismerve tanítja meg unokáit az élet apró-cseprő dolgaira. Nem óvatoskodik, ha a kritikáról van szó, mindig helyesbít, és kijavítja a gyereket. A kicsit nagyon sokat tanulhatnak tőle, ugyanakkor fontos, hogy jól tálalja a kritikát, nehogy önértékelési problémákat okozzon.

A bizalmas

Fotó: thinkstock

Akármi történik, ez a nagyi típus mindig a gyerek pártján áll, és bármivel fordul hozzá az unoka, ő mellette fog állni. Ez azért jó az unokának, mert lesz egy erős és mély kapcsolata, ami segít megtapasztalni az ősbizalom érzetét. Hátrány lehet a nagyfokú elkényeztetés, és az, hogy kevés határt szab a kicsinek.

A játszópajtás

Nagyon szórakoztató egy ilyen nagymamával tölteni az időt, hiszen máson sem jár az esze, mint az unokával közös mókázáson és kalandokon. A kicsi így megtanulja, hogyan kell igazán élvezni az életet, és arra is lát egy remek példát, hogy nem kell idős korban bezárkózni és megsavanyodni.

A tyúkanyó

Mindentől félti unokáját. Nagyon odafigyel rá, a kedvenc ételeit készíti, és sok mesét olvas neki. Az unoka így megtanul hinni a feltétel nélküli szeretetben, és olyan érzelmi biztonságot tapasztal meg, amiből felnőttként is táplálkozhat.

Forrás: harmonet