Halotti bizonyítványt kér a temető a több éve ott eltemetett elhunytról

Kis magyar temetői abszurd egy sírfelújítás kapcsán.

Sírhelymeghosszabbítással indult, majd sírkőfelújítással folytatódott a történet, melyet Éva osztott meg egy Facebook-csoportban. Egyszerűnek tűnik, fizetni akartak volna, illetve szebbé tenni elhunyt rokonaik sírhelyét. De nem megy ez ilyen könnyen…

„Történetem kicsit morbid és nem kicsit hosszú lesz, de mi már csak nevetünk rajta a tesómmal, Erikával, akinek a beleegyezésével szeretném megosztani veletek a mai magyar abszurd valóságot. Mindenki őrizze meg a hidegvérét és kéretik síri csendben olvasni. A végén pár könnycsepp elmorzsolása a magyar bürokráciáért megengedett!

Lassan 30 éve hunyt el a nagypapám, ez azért lényeges, mert pár évvel ezelőtt a síron találunk egy matricát, hogy a sírhely bérleti díja lejárt, ezért kérik, hogy fáradjunk be a temető gondnokságára. Ezt, én, mint unoka meg is tettem, Akkor ért az első meglepetés, amikor közölték velem, hogy mivel nagyapámat saját halottjának tekintette a cég, ahol dolgozott, csak ők jogosultak meghosszabbítani a bérleti jogot! Csakhogy ez a cég azóta megszűnt! Mivel igen nagy cég volt és a média is sokat foglalkozott vele, szerencsémre a hölgy volt olyan rugalmas, hogy belátta, ez nem fog működni. Így csak az volt a probléma, hogy ilyen esetben az örökös tud eljárni. Aha, csakhogy előbb anyukám, majd apukám is -aki az egyetlen gyermeke volt nagyapámnak – elhunyt, Mivel ugya abban a temetőben vannak eltemetve, ezért nem nagyon kellett bizonygatnom az állításomat, így röpke fél óra alkudozás után ki is fizethettem a több mint százezer forintot.

És akkor ugorjunk a mai napra!

A húgom ma bement a temető gondnokságára, hogy hivatalosan engedélyt kérjen arra, hogy a két síron felújításokat végeztethessünk. A papa sírján eltörtek a vázák a szüleink sírján pedig a feliratok koptak meg. Most a tesómon volt a sor a megdöbbenésre. Mivel a papa sírját én váltottam meg, ő nem rendelkezhet felette. Nem kérhet engedélyt arra, hogy saját pénzből felújítsa!!! Vagy én kérem meg az engedélyt, vagy teszek egy nyilatkozatot, hogy mostantól fele-fele arányban leszünk a rendelkezők. Oké. Megírom. Érthető. De baromság. Lépjünk. A szüleim sírját viszont egyelőre semmiképp sem tudjuk feliratoztatni, tekintettel arra, hogy amikor anyu meghalt, apu nevére lett kiállítva a számla, így APÁM rendelkezik a sír felett! Sógorom szerint max. a sír alatt rendelkezik, mivel 5 éve ő is elhunyt. Szóval. Mivel valóban elhunyt és ott van eltemetve abba a sírban, ami felett rendelkezik, ezért be kell vinnünk a halotti anyakönyvi kivonatát /WTF?/ és a hagyatéki végzést, hogy mi ketten vagyunk az örökösök, máskülönben nincs engedély. Csakhogy nem volt vagyon, nem volt hagyatéki, így nincs végzés. No problem! Töltsünk ki egy a papírt a hugommal, hogy felelősségünk teljes tudatában tuti mi vagyunk az örökösök. Majd szigorúan munkaidőben, személyesen vigyük be az irodába, és akkor megkapjuk az engedélyeket.

No levél. No e-mail, No comment!”

Természetesen vannak érthető elemei a kéréseknek, feltételeknek, de így egyben tényleg a “sírjunk vagy nevessünk” kategória.

Forrás: Facebook/Dumapest