17 éven át tanított az analfabéta férfi a gimnáziumban

Aztán még 10 évig sikeres ingatlanügynökként dolgozott.

John Corcoran mindenkit átvert, de sosem bukott le. Az amerikai férfi kisiskolásként jött rá, hogy míg diáktársai könnyen megtanulnak írni és olvasni, neki ez sehogyan sem sikerül. Ma már tudni, hogy súlyos diszlexiája volt, de a fiú akkor hatalmas szégyent érzett. Olyan megoldást talált, ami csak 6 éves korban tűnik működőképesnek: megpróbálta eltitkolni a dolgot, “majd csak lesz valahogy” alapon. Szinte hihetetlen, de ez évtizedeken át sikerült is neki, ráadásul gimnáziumi tanárként is dolgozott laza 17 éven át.

John az iskolában a tesztek válaszait lemásolta másokról, és remek dumájával megúszta a kényes helyzeteket. Csak a saját nevét tudta leírni és elolvasni, és még pár szót. Kész csoda, hogy sikerült kijárnia a gimnáziumot.

A betűk világával ellentétben a sportban otthonosan mozgott, így ösztöndíjat kínált neki az El Paso-i Texas Western egyetem, ő pedig elfogadta a lehetőséget.

Fotó: youtube

A sportösztöndíj miatt elnézőbbek voltak vele a tanárok, de még így is sok trükk és szerencse kellett ahhoz, hogy befejezze az egyetemet. Volt például, hogy vizsga alatt kiadta az ablakon egy segítőjének a tesztlapot, aki kitöltötte, majd visszadobta neki. Máskor pedig betört egy tanárhoz és megszerezte a kérdéssort. A kosárcsapat sztárjaként szívesen segítettek neki diáktársai. Elevickélt a diplomáig, ám sportszerződést nem kapott. Így ott állt, és nem tudta, mihez kezdjen az életével.

Végül a lehető leglogikátlanabb lehetőséget váltotta valóra: elment egy gimnáziumba tanítani.

Az igaz, hogy főként edző és tornatanár volt, de emellett oktatott történelmet, földrajzot, és több más tárgyat is, ahol ciki és könnyen kiderül, ha valaki nem ismeri a betűket. John mégis 17 éven át tanított.

A tanítványai imádták laza stílusa miatt.

Fotó: Youtube

Az órákon nem volt táblára írogatás, csak sok beszélgetés és filmnézés. John minden osztályban kinevezett 2-3 segítőt, akik a papírmunkát elvégezték helyette. A munkával kapcsolatos adminisztrációt a felesége írta meg helyette, egyedül ő tudta a férfi titkát.

17 éven át sosem bukott le, ezután ő maga hagyta ott a tanári pályát, és ingatlanügynökként kezdett dolgozni. 10 évig sikeresen ment neki, de aztán becsődölt a cége.

Ha az írás nem is, a beszéd igen jól megy neki

John Corcoran, author and public speaker

Közzétette: EBLI Evidence-Based Literacy Instruction – 2011. május 6., péntek

Végül ő maga döntött úgy, hogy nem él tovább hazugságban. Barbara Bush, az idősebb Bush elnök felesége adta meg neki az utolsó lökést, hogy végre megtanuljon írni és olvasni.

1987-ben besétált a Santa Fe-i közkönyvtárba, és a felnőtt írástudatlansággal foglalkozó program vezetőjének elárulta, hogy 48 éves kora ellenére analfabéta.

Nagy nehezen felküzdötte magát egy hatodikos diák szintjére. Azóta már két könyve is megjelent, és létrehozott egy alapítványt, ami a diszlexiások életét segíteni.

Főoldali fotó: thinkstock

Forrás: index