Retro újságok a Dörmögő Dömötörtől a Fülesig: melyik volt a kedvenced?

A tinimagazinokat sem hagyjuk ki.

Ma már szinte alig vásárolunk nyomtatott napi- vagy hetilapokat, de volt idő, amikor az emberek egymás sarkát taposva álltak sorban az aktuális lapszámokért. Rengeteg témában jelentek meg újságok, sokkal nagyobb példányszámban, mint manapság.

Vicclapok

Több népszerű újságot lehetett vásárolni, melyben humoros írások és viccek voltak olvashatók. Ilyen volt a Hahota és a Ludas Matyi is. Előbbi inkább a fiataloknak, és gyerekeknek szólt, 1980 és 1992 között negyedévente jelent meg és a viccek mellett képregények is voltak voltak benne. A Ludas Matyi 1945-től 1992-ig volt kapható, szatirikus hetilapként működött, karikatúrákat és humoreszkeket is tartalmazott. A lap híres rovata volt a Tücsök és bogár.

Vatera

port.hu

Sportújságok

A Képes Sport első lapszáma 1940-ben jelent meg először. A hetilap a mai napig elérhető az újságárusoknál. A lapban mindig is túlsúlyban voltak a futballról szóló cikkek, de sok más a hazai és nemzetközi sporteseményről is beszámoltak beszámolnak.

galeriasavaria.hu

Tinimagazinok

Ifjúsági Magazin (IM) 1965-től a ’90-es évekig jelent meg, később egy kicsit átalakult és IM-ként lehetett megvásárolni. Ezután sokan vádolták azzal, hogy zuhant a színvonala. Olvasni lehetett a hazai és a külföldi zenekarokról, de a legnépszerűbb rovat a szexuális felvilágosítás rész volt. Amikor a csúcson volt a lap, akkor 300 ezres példányszámban jelent meg: tudósítottak koncertekről, és minden lapszámban voltak poszterek is. 1963 és 1987 között jelent meg a Pajtás, ami az úttörők lapja volt.

retrogyujtemenyek.blog.hu

antikvarium.hu

 

Gyerekeknek szóló lapok

Többféle gyermekújság is létezett, az egyik legnépszerűbb a Dörmögő Dömötör volt, ami még a mai napig is kapható. Az első lapszám 1957-ben jelent meg, az újság nevét Sebők Zsigmond mackója ihlette. 1986 és 1992 között jelent meg a Góliát, ami egy svéd képregényújság magyar fordítása volt. Havonta jelent meg, egy-egy lapszám egy kőkorszaki kisfiú kalandjait mesélte el. 1992 és 1995 között Bobo és Góliát lett a lap neve. A ’90-es években a gyerekek a Dumbó magazinért rajongtak, amiben a Disney legnépszerűbb figuráiról voltak olvashatók történetek és különböző játékos feladatok.

mandadb.hu

Női magazinok

A nőket többféle lappal is megcélozták, ott volt például a mai napig nagyon népszerű Nők Lapja, ami 1949 őszén jelent meg először, és azóta is töretlen a népszerűsége, bár a példányszám csökkent. Szintén nőknek szólt a Fürge Ujjak, mely 1957 óta két havonta jelent meg: szabásmintákat tartalmazott, de a kötés, horgolás szerelmeseit is kielégített ötleteivel. 2008-ban Amelie lett a neve.

galeriasavaria.hu

Vatera

A rejtvényfejtők kedvence már 1957 óta a Füles Magazin, mely a rejtvényeken felül olvasnivalót is tartalmaz. A legemlékezetesebb olvasnivalók Kocsmáros Pál klasszikus regényeket és Rejtő Jenő remekműveit feldolgozó, részletekben megjelenő korszakos képregényei voltak.

darabanth.com