Az igazi zakuszka receptje egyenesen Erdélyből – lépésről lépésre

Ha még soha nem készítetted, akkor is sikerülni fog a recept alapján.

Az erdélyi Szatmárhegyen élő Fodor Anikó osztotta meg a Hobbikert olvasóival, hogyan készíti el a zakuszkát. A paprikából és egyéb zöldségekből készített krém isteni szendvicsfeltétnek, de tésztaszószok alapjaként is nagyszerűen megállja a helyét. Ha elteszed befőttes üvegekbe, a hideg téli estéken is hozzájuthat a család a nyár ízeihez.

Fotó: wikipedia

Anikó a zakuszka készítését anyósától tanulta, mivel a férjem egyik kedvence, ő is szerettem volna elsajátítani az elkészítését. Már 8 éve készíti, ismer minden apró fogást, így nagyszerű receptet tudott írni.

Zakuszka hozzávalói

Its lutenica time:)))

Közzétette: Nedislav Gabov – 2012. szeptember 15., szombat

4 kg paradicsompaprika vagy bármilyen más paprika. A lényeg, hogy piros legyen.
4 liter zsenge paszuly (bab) vagy ha nincs, akkor lehet helyette 1 kg száraz.
4 nagy fej hagyma
1 liter paradicsomlé
1 liter olaj
só, bors
babérlevél

A zakuszka elkészítése

“Úgy szoktam kezdeni, hogy minden hozzávalót ledarálok. Egy nagyobb lábasba beleteszem az 1 liter olajat, és a hagymát kezdem sütni, míg üveges lesz. Hozzáteszem a ledarált piros paprikát meg egy evőkanál sót és addig sütöm, míg megpuhul a paprika.

Ezután hozzáteszem a paszulyt és a paradicsomlének a felét, aztán meglátom, hogy milyen sűrű, és ha még kell, a többit is!

Hozzáadom a babérlevelet, borsot, s ha még kell, sót. Folyamatos keverés mellett kb. 30 percig sütöm egybe – én úgy tanultam, míg feljön az olaj a tetejére”

Anikó ezután üvegekbe adagolja és másnapig száraz dunsztba teszi az elkészült zakuszkát.

#lutenica #ljutenica #pimientos #salsapimientos #salsaverduras #hotchilli #homemade #elalui #elaluibalkanshop #balkanfood #balkan #foodpics #food #lovefood #barcelona #spain #paprika

Közzétette: Elalui – 2018. július 6., péntek

A fenti adagból 8 üveggel lesz. Ha hűvös kamrába teszed, jó eséllyel tavaszig sem romlik meg. Nagyon finom kenyérre kenve, Anikó férje pedig szalonnával eszi szívesen.

Forrás: hobbikert