Büdösre szárad a ruha? Védd ki az okokat, űzd ki a furcsa szagot pofonegyszerűen

Mutatjuk, mit tehetsz azért, hogy mindig illatos ruhákba öltözhessen a családod.

A frissen mosott ruhát jó érzés viselni, ám sajnos előfordulhat, hogy hiába mosol gyakran, a ruháid időnként mégis büdösre száradnak. Előzd meg a problémát, és illatosítsd a ruhákat, ha már megtörtént a baj!

Mi miatt száradhatnak büdösre a ruháid időnként?

Az elöltöltős mosógépeknél gyakran előfordul, hogy az ajtó és a dob közötti gumis részen pang a víz, és ennek talaján csodás penésztelepek alakulnak ki. A penész pedig mosáskor belekeveredik a vízbe, és ad egy bukét a ruháidnak. Hogy ezt megelőzd, minél gyakrabban húzd szét a gumit, itasd fel az itt megrekedt vizet, és ecetes szivaccsal töröld át ezt a részt. Az is sokat segít, ha legalább hetente egyszer magas hőfokon mosol, ez is segít penészesedés esetén.

Ha a szennyes, izzadt ruhákat a mosógépben tárolod mosás előtt, az is hozzájárul ahhoz, hogy büdösre száradjanak. Válassz inkább egy jól szellőző szennyeskosarat!

Ha dohányoztok a lakásban, vagy a konyha közelében teregeted ki a ruháid, az is furcsa szagokat adhat át a frissen mosott kelméknek.

Anyagtípus függő is, hogy melyik ruha milyen illatúra szárad, így lehetnek olyan ruhadarabok, amik akkor is büdösre száradnak, míg a többi ruha jó illatú, pedig ugyanúgy mostad őket.

Fotó: thinkstock

Ha lejárt a mosás, és nem teregetsz ki rögtön, akkor igen hamar képesek bebüdösödni a ruhák.

Mit tegyél, ha büdösre száradtak a ruháid?

Ha nincs időd újra kimosni a ruhát, akkor fogj egy szórófejes műanyag palackot, tölts bele egy kis vodkát vagy citromlevet. Permetezd a ruháidra, szagtalanító hatása miatt a bűz jó részét várhatóan el fogja venni. Ezután fújd be egy kis parfümmel a ruhát. Vagy keverj össze vizet pár csepp illóolajjal, és ebből permetezz a ruhára!

Ha komolyabb a baj, öblítsd újra a ruhákat, vagy mosd ki újra őket, de ezúttal egy kis ecetet is tegyél a mosógép dobjába, mivel az ecet is jó szagtalanítószer.

Forrás: blikkruzs, femina