“Nem szoríthatod háttérbe a párodat a gyerekeid miatt 18 évre” – egy férfi sorai a házasságról

A legőszintébb megállapítások.

Az alábbi sorokat egy 28 éves férj, Matt Martin írta. Az eredeti szöveget itt találod.

Szóltam a feleségemnek, Sarának, hogy írni fogok egy cikket a házasságról. Úgy forgatta a szemét, hogy azt szinte még hallani is lehetett. Nem azért, mert azt gondolná, rossz vagyok a házasságban, hanem mert milyen tanácsot tudnék én adni bárkinek is? Őszinte leszek: igaza van. Nem fogom megmondani, mit kéne tenned, vagy mit tudok jobban nálad a házassággal kapcsolatban.

Még csak két éve keltünk egybe, de máris van pár lecke, amit megtanultam, és amik talán neked is segíthetnek. Fogadd meg őket, vagy ne, a te döntésed.

Nem foglak azzal untatni, amit mindenki tud. “A házasság bizalmi alapokon nyugszik. “Vedd el a legjobb barátodat.” Bla, bla, bla. Ha voltál esküvőn az elmúlt évtizedben, akkor hallottad az összes ígéretet, amit a vőlegény és a menyasszony tesz egymásnak. Ne érts félre, ezek a dolgok hihetetlenül fontosak és legfőbb alapjai a házasságnak, de ezeket már mindenki tudja.

Az, amivel mi kezdtük a házasságunkat, és amit gyakran félremagyaráznak, az, hogy ez a kötelék két ember között jön létre (három, ha keresztény vagy, mert, ugye, van még Isten). A nagynéném, Steph azt mondta az esküvőnk előtt: úgy tartják, az esküvővel a párod családját is elveszed. Ez nem igaz.

A házasság csak köztetek, kettőtök közt él. Nem azt mondom, hogy a család nem fontos. Nagyra értékelem a családomat (nem olyan nagyra, mint a nejem, de akkor is). Szükség van a támaszukra, amikor az élet kemény, szükség van az erősítésükre. De nem vettem feleségül a kedvesem anyját, és ő nem vette férjül az én apámat.

Meg kellett tanulnunk, hogy ha az élet kegyetlen, akkor egymáshoz menjünk oda először, ahelyett, hogy ösztönösen a szüleinkhez mennénk. Mert most már mi is egy külön család vagyunk, és ez a család került az első helyre.

Ezt is gyakran hallani, de te is és a párod is, változni és fejlődni fogtok. Egész eddigi életetekben változtatok és fejlődtetek, miért állnátok meg vele csak azért, mert házas emberek lettetek? Vannak céljaitok (remélhetőleg), és változni, formálódni fogtok az azok felé vezető úton. A lelkipásztorunk az esküvő előtti megbeszélésen emlékeztetett minket arra, hogy lesznek céljaink házaspárként, és egyénileg is. De ahhoz, hogy párként boldoguljunk, hol egyikünk, hol másikunk egyéni célja kerül előtérbe. Hol egyikünk, hol másikunk a kapitány, de mindketten együtt küzdünk a célért. Ez a szép a házasságban. Hogy van egy életre szóló partnered, aki felemel.

Egy hatalmas lecke, amit már megtanultam, amiért IMÁDKOZOM, hogy mindannyian véssétek az eszetekbe, hogy a gyermekeitek nem az elsők! A mi gyermekeink végtelenül fontosak, és a jövőnket jelentik, meg minden ilyesmi, de ami számukra a lehető legjobbat teheti, az egy csodás példa két egymást (és adott esetben Istent) szerető emberről.

Egy másik fontos dolog, amit tudniuk kell, hogy nem ők a világ közepe. Bocsi, gyerekek, ha ezt majd a jövőben olvassátok, Jack és Cam, és esetleges későbbi utódaink, de nem ti vagytok a világunk közepe. Néha ezt akartam, veszettül akartam, de az nem szolgálná az érdeketeket, és nekem se segít, majd ha elhagyjátok az anyai-apai fészket és kirepültök (kérlek, repüljetek is ki). Nem szoríthatod háttérbe a párodat 18 évre, hogy aztán előrántsd azzal, hogy “Ó, szia, most már lehetsz újra az első számú személy az életemben.”

Még egy fontos dolog, amire a feleségemmel folyamatosan figyelünk a házasságunkban: nézzünk ki jól egymás számára. Ez néha azt jelenti, hogy a párunk hazaérkezése előtt 30 másodperccel gyorsan felkapunk egy nem gyűrött pólót, és azt a melegítő nadrágot, ami szépen megmutatja a formás fenekünket. Máskor ez csinos farmert, begombolt inget és parfümöt jelent. Sara nemcsak a barátom, és mindketten emberek vagyunk, szükségletekkel. Legtöbbször fáradtak és megviseltek (főleg mostanában), de egy kis apróságnak is hosszú távra gyakorolt hatása van. Igyekszünk egészséges ételeket venni és valami aktív tevékenységet végezni mindennap. Némely napok nehezebbek a többinél, de ezt tudtuk és vállaltuk.

Veszekszünk, nevetünk, ülünk egymás mellett az iPhonjaink fényében pötyögve, és vicces mémeken jelöljük meg egymást. Sara tényleg a legjobb. Nem tökéletes, és én sem vagyok az (hajaj, nagyon nem), de megállás nélkül a közös célért dolgozunk: azért, hogy egymást tegyük boldoggá. Ha arra koncentrálsz, mi teszi a másik embert boldoggá, ahelyett, hogy téged mi tesz azzá, az életed egy kicsit könnyebbé, és sokkal önzetlenebbé válik.