Így szól a nagymama bölcs tanácsa unokájának a nehéz időkre

Érdemes elgondolkodni rajta!

Mindenkinek vannak nehezebb szakaszai az életében, amikor úgy érzi, minden balul sül el, legszívesebben feladná. Ilyenkor jön jól az idősebbek bölcs tanácsa. Olvasd el, mit mond a nagymama az unokájának és gondolkodj el, te mi akarsz lenni!

„Mama, feladom. Nem vagyok elég erős ahhoz, hogy tovább harcoljak. Minden rosszra fordul, és ha végre sikerül egy problémát megoldanom, jön egy másik, ami tízszer rosszabb. Esküszöm, feladom.”

Mit tesz ilyenkor egy bölcs nagyi? Nem mond semmit, csak beviszi az elkeseredett lányt a konyhába, feltesz három edénybe vizet forrni, az egyikbe répát, a másodikba tojást, a harmadikba kávébabot tesz. Húsz perc múlva mindegyiket kiteszi egy tányérra.

„Mondd el, mit látsz?” – kérdezte.

„Répát, tojást és kávét.”

„Fogd meg a répát, törd össze a tojást, majd igyál egy korty kávét.”

Miután megtette, az idős néni elkezdte mondani: „Látod, édesem, mindegyiket ugyanaz a csapás érte, mégis teljesen máshogy reagáltak. A répa erős, kemény és könyörtelen. Azonban miután a forró vízből kivettük lágy és gyenge lett. A tojás először törékeny volt, hiszen csak egy vékony héj védi. A forró víz hatására viszont a belseje megkeményedett. A kávé viszont teljesen máshogy reagált. Ahelyett, hogy megváltozott volna, ő változtatta meg a vizet. Te melyik vagy? Amikor csapás ért, hogyan reagáltál? Egy répa vagy, aki erősnek tűnik, de a fájdalom hatására meggyengül és elveszíti az erejét, vagy a tojás, ami alkalmazkodik, de idővel megváltozik, és megkeményedik belülről? A szellemiség bennünk egy folyadék, éppúgy, mint ezekben. Ha valami rossz történik, attól edzettebbek és rugalmatlanabbak leszünk. Kívülről ugyanúgy nézünk ki, de belül megkeseredünk és megkeményedünk. Olyan vagy, mint a kávébab? Amikor a víz felforrósodik, szabaddá teszi a kávét. Mindent eláraszt a csodálatos illat, és a víz íze is teljesen megváltozik. Kávé lesz belőle. Ha te olyan vagy, mint a kávé, a legrosszabb helyzetekben ahelyett, hogy feladnád, jobb és erősebb leszel és te magad változtatod meg a körülményeket magad körül. Legyél kávé, édesem. Mindig próbálj meg a kávé lenni!”

Mi a tanulság?

Ne hagyd, hogy a rossz dolgok megtörjenek, próbálj meg tanulni belőle! A változás nem feltétlenül negatív, attól függ, hogyan állsz hozzá!