Agyagot az arcodra – zöld, rózsaszín vagy fehér: mikor, melyiket, miért?

Az agyagok gyógyító, bőrmegújító, nyugtató hatásáról már régóta tud az emberiség – arctisztítóként szinte megfiatalít.

Az agyagot már évezredek óta használja az emberiség, hogy a bőrt szebbé varázsolja. Többféle agyagot ismerünk.  A fehér, a kaolin a legtisztább, a rózsaszín, vagy sárga az illit, melynek színe a vas-oxid tartalmától függ, illetve létezik még a zöld agyag, mely magas szilíciumtartalmánál fogva jó méregtelenítő hatással bír.

Mivel az agyagok különféle ásványokat tartalmaznak, mint amilyen a szilícium, a magnézium, a kalcium, a vas, a foszfor, a réz, a cink, a kobalt, vagy a mangán, így gyakran használják arckezelésekre, ekcémák, bőrfertőzések mérséklésére.  Az agyag kiváló gyulladáscsökkentő és hatékonyan tisztítja a bőrt. A fehér agyag remek sebgyógyító és inkább érzékeny vagy száraz bőrre ajánlott. A sárga agyag zsíros bőrre, a rózsaszín agyag száraz, érett bőrre ajánlott. A zöld agyag minden bőrtípusra ajánlott, tisztító, bőrpuhító hatású.

Az agyagos tisztítást könnyedén beilleszthetjük a napi arcápolás rutinunkba: Szórjunk a tenyerünkbe egy kis mennyiségű agyagot, majd cseppentsünk rá egy kis ásványvizet. Az így kapott kenhető masszával óvatosan dörzsöljük át arcot, majd bő vízzel mossuk azt le. A második nap már érezhető a változás az arcbőrön. Az egyszer felhasznált agyagot minden esetben dobjuk ki.

Nem utolsó sorban pedig egy extra tipp: ha a virágzó növényeinket agyagos vízzel locsoljuk, akkor sokkal több virágot hoznak!

Képek: Thinkstock