Magyar cukrászdába futottunk New York kellős közepén

Igazi, békebeli süteményekkel.

New York Cityben járunk. Elhagytuk a Central Parkot, az Amsterdam Avenue-n biciklizünk északnak. Célunk a hatalmas katedrális, a St. John The Divine, ami nemcsak érdekes épület, de egy hívogató felirat szerint egyike New York City legnyitottabb egyházi intézményeinek is. A bejáratnál kifüggesztett papír szerint örömmel várnak mindenkit, aki elvált, meleg, nem is keresztény, vagy csak most szeretne az lenni, és még fel van sorolva jó pár olyan eset, melyek konzervatív esetben nem tárt karokat és hívogató szavakat, hanem minimum kiátkozást eredményeznek. Érdekel és hívogat a hely, melynek kertjében a Szent György és a sárkány című szobor áll.

 

St. John the Divine (@stjohndivinenyc) által megosztott bejegyzés,

Elhagyjuk New York City turistákkal terhelt, látványos részeit és maga az ÉLET és a New York-i hétköznapok fogadnak ebben a városrészben, a Columbia Egyetem környékén. A katedrális előtt helyet keresgélve a bringáknak megpillantunk egy piros-fehér csíkos napellenzőt és a délutáni fényben fürdő teraszt, tele szimpatikus arcokkal.

Nyugalom van, nincs tolakodás, turistatömeg és túlárazott kávé. Igen, egy kávé jólesne – csak közelebb lépve látjuk meg a napellenző alatt futó feliratot: Hungarian Pastry Shop.

https://www.instagram.com/p/BmrUkJ8BR55/?tagged=hungarianpastryshop

Felébred a kíváncsiságunk, és nem okoz csalódást a hely: tömve fiatalokkal, zömmel egyetemistának tűnnek, kihelyezett tanulószobának használva a barátságos belső teret. A pultban csupa ismerős: rétesek, pogácsa, dobostorta, krémes – csupa klasszikus.

Mákos rétest és pogácsát kérünk, magyarul. A pultos szemrebbenés nélkül teszi a tányérra. Pedig nem beszéli a nyelvünket.

 

Az egykor magyar tulajdonban működő cukrászdát ma egy görög család vezeti. Megtartották a bevált, békebeli recepteket, kiváló a kávéjuk és közel az egyetem – mindez garantálja az állandó telt házat. A cukrászda elmúlt ötven éves – és azon kevés helyek egyike, melyek ötven év alatt Manhattanben nem sokat változtak. Tagadhatatlanul vonzó az atmoszférája, így aki a városba látogat, érdemes ide elzarándokolnia.