Ha te is tekergetted a kazetta szalagját ceruzával, akkor olvasd el ezt!

Nosztalgia a régi zenelejátszó eszközök világában.

A mai fiatalok számára talán már elképzelhetetlen, de volt idő amikor még nem létezett Spotify, sem Bluetooth-os hangszórók. Ha az utcán akartunk zenét hallgatni, akkor azt kazettás magnóval lehetett megtenni, később walkmannel, majd discmannel, azután mp3-lejátszóval.

A mai gyerek már nem tudják milyen volt ceruzát dugni a magnókazettába, hogy visszatekerjük a szalagot, ami nem egyszer sajnos el is szakadt, vagy úgy megnyúlt, hogy hallgathatatlan volt a rajta lévő felvétel. 1960-ban jelentek meg az első magnókazetták, de a hetvenes és nyolcvanas években élték aranykorukat, akkoriban a hanglemez mellett ez volt a legfelkapottabb adathordozó. A magnókazetta halálát a CD elterjedése jelentette.

Az első walkmaneket a hetvenes évek elején kezdte gyártani a Sony, az eszköz világszerte nagyon népszerű lett. Ebbe helyeztük be a magnókazettát, és így már fülhallgatóval az utcán is hallgathattunk zenét, persze csak akkor, ha nem merült le az elem és nem kapta be a szalagot. Magyarországon a nyolcvanas évek közepén kezdett elterjedni. A Walkmant 30 évig gyártotta a Sony, de népszerűségét elvesztette mikor megjelent a discman.

Hatalmas újítás volt a discman, ami már CD-vel működött, ezt a nyolcvanas évek közepén kezdte gyártani a Sony. Ennek már sokkal jobb volt a hangminősége, és nagy előnye volt, hogy a szalag nem tudott tönkremenni. Bár a rázkódás okozott azért problémákat, és néha a lemez is megkarcolódott. Fénykorát a kilencvenes években élte, halálát az mp3-lejátszók elterjedése okozta.

Kezdetben megjelentek azok a discman-ek, amik már újraírható lemezeket is felismertek és le tudtak játszani MP3 formátumot is. Aztán még ez okozta az eltűnését is, hiszen egyre nagyobb igény lett arra, hogy minél több zeneszámot „magunkkal vihessünk”. Így terjedtek el az mp3-lejátszók, amiknek óriási előnye volt, hogy kis helyen is elfértek, és voltak feltölthető verziók, amikbe már nem kellett elemet tenni.

Kiemelt kép: Instagram