Egy növény, ami szó szerint minden bőrtípust rendbetesz: ezzel kend magad!

Szerencsére már nálunk is sokfelé be lehet szerezni.

A jojobát tévesen olajként aposztrofálják, pedig valójában viaszról van szó, ugyanis hiányzik belőle az olajokra és zsírokra jellemző glicerin. Nyugtató hatású, bársonyos tapintású, semleges illatú folyékony viasz, mely könnyedén a bőrbe hatol anélkül, hogy zsíros réteget hagyna maga után. Ránctalanító hatása elsősorban a víz megkötésének képességéből adódik. Az egyik legideálisabb választás bármely bőr és hajtípus mindennapi ápolásához.

A jojoba (Simmondsia chinensis) egy félsivatagi örökzöld cserje, mely leginkább az Egyesült Államok délnyugati és Mexikó északi részén őshonos. Ehető magjai kb. 50%-ban tartalmaznak különleges minőségű olajat, melyet hideg sajtolással nyernek ki. A jojoba viasz 15 fok alatt megszilárdul.

Magas az E vitamin tartalma, fő alkotórészei a telítetlen, hosszú szénláncú zsírsavak észterei. Túlzás nélkül állítható, hogy minden bőrtípusra megfelelő választás.

A teljesség igénye nélkül, harmonizálja mind a száraz, mind a zsíros bőrt, javítja a tónust és a textúrát, hidratálja a bőrt, megelőzi a vízvesztést, miközben megtartja a bőr természetes savköpenyét. Szabályozza a faggyúmirigyek működését, növeli a bőr rugalmasságát, miközben puhává, bársonyossá teszi azt. Kiváló ápolószer az epilálást vagy egy forró fürdőt követően. A kozmetikában a szemkörnyék ápolására is alkalmas, sminklemosószerként pedig verhetetlen.

A természetes parfümériában is kedvelt vivőanyag a jojobaviasz, hiszen nem hagy maga után olajos foltot, viszont rendkívül jól fixálja az illatokat.

Képek: Thinkstock