1912-ben ijesztő jóslat jelent meg, ma már ez a valóság

Nem vették komolyan a figyelmeztető sorokat, ma az egész emberiség nyögi, hogy megvalósult a jóslat.

1912. augusztus 14-én egy ijesztő jóslat jelent meg egy új-zélandi újságban:

“A világ kazánjai évente 2 milliárd tonna szenet égetnek el. Amikor az elégetett szén egyesül az oxigénnel, évente 7 milliárd tonna szén-dioxid kerül a légkörbe. A folyamat még hatékonyabb takaróvá alakítja a levegőt, amitől a Földön a hőmérséklet növekedni fog. Ez a hatás várhatóan néhány évszázadon belül válik igazán jelentőssé.”

A pár soros, ‘A szén felhasználása hatással van a klímára’ című cikkecske előrevetítette, hogy ha a vezető gazdasági hatalmak nem szorítják vissza a fosszilis tüzelőanyagok használatát, abból nagy katasztrófa lehet. Ez volt az egyik első olyan írás, ami arról szólt, hogy az emberiség okozza az éghajlatváltozást.

Illusztráció: pixabay

Az elmélettel korábban a Popular Mechanics folyóirat 1912. márciusi írásában is foglalkoztak, a The New York Times szerint pedig a szénfelhasználás éghajlatra gyakorolt hatására már a 19. század közepén is gondolt néhány szakember.

Az emberiség nem vette komolyan a 106 éve közölt figyelmeztetést. 2016-ban a világ több mint 5,3 milliárd tonna szenet fogyasztott el, aminek következtében 800 000 éve nem látott mennyiségű szén-dioxid került levegőbe.

És hogy mi a következménye mindennek? Brutális hőhullámok, nagy kiterjedésű erdőtüzek, rossz minőségű levegő.

Forrás: origo