Turistaként Tibet kolostoraiban: egy csodálatos, másik világ

Lélegzetelállító épületek, békésen mosolygó szerzetesek.

A világ tetejeként emlegetett Tibetben egykor több mint 6000 kolostor működött. A kínai befolyás alatt legtöbbjüket lerombolták, a szerzeteseket elűzték, a szent könyveket elégették. Maga a Dalai Láma azóta is Észak-Indiában él, száműzetésben. Volt idő, mikor hat év börtön járt, ha valakinél megtalálták Őszentsége fotóját. Mióta bevételt lát a kínai kormány a tibeti vallási turizmusban, enyhítettek a szigoron. Az átlagosan 4500 méter tengerszint feletti magasságban fekvő területen ma már léteznek látogatható, a turisták előtt is nyitva álló kolostorok.

Labrang Kolostor

Az egyik legnagyobb kolostoregyüttes a tibeti buddhizmus négy fő ágának egyik meghatározó spirituális központja, melyet Gelukpa, avagy sárga sapka rendnek is neveznek, a szerzetesek jellegzetes fejfedői miatt. A látogatásunk napján a kolostor tetőzetén két szerzetes egy hatalmas kürtöt fújva ébresztette a völgyet. Az udvaron harangokat kongattak, és a tűzre vetett borókaágak illata töltötte be a teret. A zarándokok róni kezdték a köreiket: egyik kezükkel imagyöngyöt morzsolva, másikkal az imakereket forgatva. Mindent bejárt a közösen mormolt mantra: om mani padme hum. A kolostor vezetője ekkor egy négyéves gyermek volt, hitük szerint az alapító reinkarnációja.

Necsung Kolostor

A Necsung Kolostort már Heinrich Harrer is megemlítette Hét év Tibetben című könyvében. Azóta itt nem sok dolog változott. Lhasza közelében járunk, az egykoron itt élt jós a Dalai Lámával együtt hagyta el Tibetet 1959-ben. Bent kínai rizsbort árulnak – de nem koccintásra, hanem áldozati ajándékul. A falakon bizarr, nyugtalanító festmények démonokkal, békét nem lelő lelkekkel, koponyákkal és kígyók képeivel.

Dzsokhang Kolostor

A tibetiek számára ez a legszentebb és legfontosabb hely. Mindenhonnan érkeznek ide zarándokok. A templom közepén Buddha aranyszobra áll, előtte sorakoznak a zarándokok, miközben a helyiek jakvajjal töltik meg a lámpákat. Érdemes ide napkelte előtt, a turisták hadát megelőzve érkezni, egy fehér sállal, melyet felajánlunk a templomnak, mielőtt belépünk.

Szera Kolostor

. Sera Monastery, one of the 3 great Gelug University Monasteries in Tibet (the other 2 are Ganden and Drepung Monasteries) . Sera Monastery has a unique tradition of Buddhist philosophy debates. Monks will debate vigorously and animatedly with purposeful gestures in front of their teachers . The best part of it all? Visitors can watch them in action! A truly fascinating sight to witness . #seramonastery #buddhistmonk #buddhistmonks #buddhisttemple #buddhistmonastery #tibetmonastery #tibetmonk #tibettemple #buddhist #debatingmonks #buddhists #tibetanbuddhism #tibetanbuddhist #buddhismtemple #traveltibet #tibettravel #tibettravelers #tibettour #exploretibet #discovertibet #instatemple #igtemple #instamonk #instaphotograph #instapictures #instatibet #igphotooftheday #igphotography #igphotoworld

A post shared by Tibet Highland Tours (@tibet.tour.company) on

A kolostor helyén vadrózsák nyíltak, innen az elnevezés (szera=vadrózsa). Elég sok turista látogatja, de a szerzeteseket látszólag ez nem zavarja a napi elmélyülésben. Szent iratokat tanulmányoznak, vitatnak meg. Az idősebbek a fiatal szerzetestanoncok közt sétálva javítgatják a hibákat. Aki a keleti részen megkeresi a sziklafestményeket, feljebb mászva a Lhasza-völgy mesés panorámáját kapja jutalmul.