Hiba megvárni, hogy lehűljön az étel, mielőtt a hűtőbe teszed

Ha megtudod, mi az oka, ezentúl te is melegen teszed be az ételt a hűtőbe.

Sokan azt gondolják, hogy csak a hideg ételt szabad a hűtőbe tenni, ám van valami nagyon fontos dolog, ami ez ellen szól:

Az ételben lévő baktériumok száma 20 percenként megduplázódik, így nem csak az eltarthatóságot, de az egészséget is veszélyezteti.

Amikor egy forró étel már nem gőzölög, a legjobb, amit tehetsz, ha azonnal és gyorsan lehűtöd. De azt semmiképp se hagyd, hogy egy romlandó étel 2 óránál több ideig szobahőmérsékleten legyen.

Sokan azt hiszik, hogy az étel hűtése megöli a baktériumokat, pedig nem, csak a szaporodásukat gátolja. Vannak mondjuk hidegtűrő- és kedvelő baktériumok és gombák is, de ezek úgy bő 1 hét után kezdenek el szaporodni.

Persze a forró étellel azért várni kell, hogy valamennyit hűljön, mielőtt a hűtőbe teszed, de erre is van megoldás.

Hogyan lehet gyorsan lehűteni az ételeket?

Fotó: freepik

Porciózod ki kisebb adagokba, dobozokba az ételt, és pár percre tedd hideg vízbe őket.

Ne tedd fa vágódeszkára az ételt, mert nagyon jó hőszigetelő és így nehezebben hűl ki.

Forrás: blikkruzs