Retro üdítők: amikor a fiúk a lányokat csatos Bambira hívták meg

A Bambi, a régi Coca-Cola, meg a Traubisoda története.

Ma már akkora a választék üdítőkből, hogy szinte elképzelhetetlen, de volt olyan időszak, amikor néhány fajtát lehetett csak kapni. 

Kép: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A két és fél deciliteres csatos üvegben kapható Bambit 1947-ben kezdték gyártani, de igazán népszerű az ötvenes években volt a citromízű üdítőital. A hatvanas években jelent meg az Erdei Bambi, később puncs ízben is lehetett kapni. A Coca-Cola megjelenésekor megcsappant a népszerűsége a Bambinak, de a gyártását akkor hagyták abba, mikor itthon is forgalomba került az üveges Pepsi. A FÁJIV 1970-ben kezdte forgalmazni a kólát, ekkor le is állította a Bambi gyártását.

Régi Pepsi reklám:

A hetvenes években jelent meg a máig is kapható mustsűrítményből készülő Traubisoda. A szőlőízű szénszavas üdítőitalt úgy reklámozták, mint Magyarország legkorszerűbb italát, „a természet ajándékát”. Habár a természethez nem sok köze volt, a védjegyet pedig az osztrák Lenz Mosertől vásárolták. A kilencvenes években jogi vita alakult ki a Traubi körül, pereskedés kezdődött amiatt, hogy melyik gyártó használhatja a nevet. Ennek ellenére a mai napig kapható, bár az íze már nem teljesen ugyanolyan, mint régen.

Traubisoda reklám:

Szintén a hetvenes években jelent meg a Sztár üdítő, ami elég nagy konkurenciát jelentett a Traubinak, mivel több ízben is kapható volt. 1987-ben a Sztárt átnevezték Queen-re.

Sztár reklám:

A hetvenes évek közepén kezdték gyártani a Délalföldi Pincegazdaságban a szintén szénsavas üdítőitalt, a Márkát. „Ha úgy érzed, hogy elfáradtál, nehéz volt a nap, minden jobb lesz, fogd meg csak a hideg poharat. Márka!” – hangzott el a reklámban. Többféle ízben is lehetett kapni a hazai gyümölcsökből készült italt, a nyolcvanas évek második felében azonban megcsappant a népszerűsége. Most újra fénykorát éli, egyre többféle ízben megvásárolható, még kólaízben is megjelent, és már cukormentes verzió is létezik.

Voltak azért szénsavmentes üdítők is, például az Almuska néven kapható üvegben árusított és szinte száz százalékban gyümölcsből készült almalé, vagy a tasakos Sió szívószálas üdítők. A szörpök közül az egyik legnépszerűbb a Jaffa volt, ezt is Szobon gyártották, a Szobi gyümölcslével együtt.

Sió reklám:

Egy páratlan Szobi szörp reklám, ami a maszkulin férfiakat célozza meg: