Páratlan panoráma a Dunakanyarra: ne hagyd ki a Julianus kilátót!

Csodaszép bástyaépítmény, lélegzetelállító panoráma.

A bástyára emlékeztető Julianus kilátót a Börzsöny egyik déli magaslatán, a Hegyes tetőn találjuk. Érdemes felkapaszkodni a gyerekekkel is teljesíthető túra végállomásához, a közel tizenöt méter magas Julinanus kilátóhoz, ahonnan nem mindennapi a kilátás tárul elénk.

#nagymaros #julianuskilátó #view #beautiful #ighungary #mik

A post shared by Kata Kasztovszky (@k_kata_katica) on

1939-ben emelte a kétemeletes kilátót az Encián Turista Egyesület, megalakulásának 25. évfordulója alkalmából. A 482 méter magas Hegyes-tetőn, épített kilátót 2013-ban újították fel, így ismét látogatható. Zebegény és Nagymaros felől, sőt a Törökmezői tanösvényen keresztül is megközelíthetjük a kilátót, ám egyik irányból sem hanyagolható el a szintemelkedés.

A sárga négyzet jelzésű turistaút Nagymaros központjából, a templom mellől indul, majd hamarosan áttér a sárga sáv jelzésre. Pár méter után feltűnik majd a sárga barlang jel, melyet követve a Remete barlanghoz érünk. A páratlan panoráma miatt megéri felkapaszkodni óvatosan az Ördöggerincre. A barlangtól a kék barlang és sárga kereszt jelzésen át érhetjük el a Szent Mihály hegyet (484m), ahonnan a sárga jelzés vezet a Hegyes-tetőre, egészen a Julianus barát tornyáig. A kék jelzést követve leérünk a Köves-mezőre, majd a kék kereszten visszatérhetünk Nagymarosra. A túra hossza kb. 10-11 km, melyet átlagosan három és fél, négy óra alatt teljesíthetünk.

2016-ban a Julianus kilátót az év kilátójának választották meg.