“A ’90-es években mindenki táncolt” – de milyen zenékre?!

Nosztalgiacsokor.

„A kilencvenes években mindenki táncolt” – hangzik el Majka népszerű slágerében. Emlékeztek még, milyen hazai együttesek voltak népszerűek ekkoriban?

A korszak számos zenekara valamilyen módon kötődött mindannyiunk szomorú szamurájához, akinek mind frizurája, mind dalai, és az általa menedzselt fiatal énekesek meghatározóak voltak. Kozsó, vagyis eredeti nevén Kocsor Zsolt azóta megjárta a mennyet és a poklot egyaránt. Akkora vagyonra tett szert, amit még talán ő maga sem tud számszerűsíteni pontosan, de aztán hatalmas adósságot is felhalmozott. Óriási palotában élt, teázót nyitott, majd nagyon megbetegedett. Jelenleg is ad koncerteket, ezeken elhangzanak az örökzöldek, mint a fent említett Szomorú szamuráj, a Bújj mellém, a Ne sírj, vagy a Meghalok egy csókodért.

Ámokfutók – Meghalok egy csókodért

Kozsó számos zenekar pályafutását elindította, ilyen volt például a Shygys fiúbanda, ami öt tagból állt, első dalukkal a Helloval rögtön berobbantak a köztudatba, a tinilányok imádták őket, Brandon, J.D, Julian, Martin és Zake poszterei számos falon ott lógtak a kilencvenes évek végén. Kicsivel később alakult a Picasso Branch, akik szintén öten voltak. Emlékeztek még, hogy Bebe karrierje is innen indult?

Picasso Branch – Álmodj rólam

A Bestiák egy háromtagú lánybanda volt, legismertebb daluk A reggel túl messze van című sláger volt. Két évvel megalakulásuk után kirúgták menedzserüket, Kozsót.

Bestiák – A reggel túl messze van

A Hip Hop BoyZ egy háromtagú fiúbanda volt, mindegyik tagért rajongtak a lányok. Levy T, O.G Duck és Real Action nemcsak énekeltek, de táncoltak is, egész komoly koreográfiákat láthattunk tőlük. Real Action később a NOX zenekar alapítótagja is volt, Levy T kiadott egy szólólemezt, de aztán inkább producernek állt, és Amerikába költözött.

Hip Hop Boyz – Megbántottak

1995-ben alakult a „magyar Scooter”, azaz a Kozmix, eredetileg hárman voltak, de Vitamin kivált, és átment a Happy Gang nevű zenekarba, így Lala és Hozso együtt hozták divatba Magyarországon a dance, trance, happy hardcore elegyéből álló zenéjüket. A mai napig létezik a zenekar. Eddig kilenc nagylemezük jelent meg, a legnépszerűbb a Kozmix a házban volt.

Kozmix – Kozmix a házban

1993 és 1999 között a Happy Gang olyan örökzöldekkel járult hozzá a hazai könnyűzenéhez, mint a Fiatal szerelem, a Sokáig voltam távol, a Minő guminő, a Lógatom a lábam, vagy a Kérek egy kulcsot a szívedhez. Mohaman tavaly szívelégtelenségben, 44 éves korában meghalt.

Happy Gang – Kérek egy kulcsot a szívedhez

Volt négytagú fiúbandánk is, méghozzá a VIP. Ebben a zenekarban tűntek fel a Rakonczai-testvérek és Rácz Gergő is. Olyan slágereket köszönhettünk nekik, mint a Keresem a lányt, vagy a Szükségem van rád. 1997-ben ők képviselték hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.

VIP – Keresem a lányt

A Venus zenekar 1997-ben alakult, legnagyobb slágerük, a Kockahas a mai napig nagyon népszerű. Varga Zsuzsa kivált az együttesből, új felállásban a mai napig is koncerteznek.

Venus – Kockahas

A Carpe Diem 1993-ban alakult és eredetileg három tagból állt, Benda Gergelyből, Erős Attilából és az énekesnő, Fannyból. Legnagyobb slágerük az Álomhajó volt.

Carpe Diem – Álomhajó

Az UFO zenekar 1996-ban alakult, a frontember, Dr. Love azaz Varga Zsolt mellett elég sokszor cserélődtek a lányok. Alapítótag volt Hujber Ferenc felesége, Tölgyesi-Khell Cynthia. Az UFO örökzöldjei voltak: a Szerelemdoktor, a Napolaj, a Tarzan, vagy a Karibi Party.

UFO – Szerelemdoktor

Végül de nem utolsósorban meg kell említeni a Fekete vonatot, ami elindította L. L. Junior pályafutását, valamint itt kezdett énekelni a nemrégiben visszatért Fatima is. Legnagyobb slágereik a Hol van az a lány, a Forró a vérem, és A város másik oldalán voltak.

Fekete Vonat – Hol van az a lány?