Ez okozza fagyievés közben az ’agyfagyást’

Ugye ismerős az a zsibbasztó, fájdalmas érzés?

A nyári hőségben előszeretettel hűsítjük magunkat egy nagy adag fagyival vagy jégkásával, aminek, ha hirtelen nagy erővel nekiállunk – és hogyan máshogy is csinálnánk -, nemsokára egy furcsa fájdalmat érzünk, amit talán úgy írhatunk körbe, hogy lefagy az agyunk.

Az agyfagyás hátterében az áll, hogy a szájpadlás hátulján levő sphenopalatine ganglion (SPG) nevű idegcsoport érzékeny a hidegre, ennek hatására olyan információkat továbbít, melyek az agy azon részét stimulálják, amely fejfájást okoz.

Ezt az idegcsoportot ellazíthatjuk gyógyszerekkel vagy pedig elektromos stimulációval, amivel megelőzhető az agyfagyás. Természetesen nem erre használják ezeket a módszereket, hanem a súlyos migrénes fejfájás megelőzésére.

A fagyiimádók számára van egyszerűbb praktika is, lassabban kell enni a hideg élelmiszereket, így fel tud melegedni az étel a szánkban, illetve addig is tartsuk a falatot a szájpadlás elülső részénél, így nem éri el az SPG idegcsoportot.

Ha viszont már kezdjük érezni az agyfagyást, akkor a nyelvünket a szájpadláshoz nyomva hamarabb felmelegíthetjük a hidegre érzékeny idegeket.

Egyébként az agyfagyás teljesen ártalmatlan, nem kell tartani tőle, csak egy rövid ideig okoz kellemetlen érzést.

Forrás: Vitalrecord