Törökországba készülsz? Egyél lahmacúnt és kadayifot!

Tudtad, hogy a török gasztronómia nagyon is gazdag és tele van változatos finomságokkal?

A kebabéttermek kínálatán szocializálódott hazai ízlésnek szokatlan lehet, hogy Isztambulban a hagyományos török konyhától a városba betelepülő különböző népek színes gasztronómiai hagyományaiig minden megtalálható.

 

Az oszmán konyha

A Sirkeci Pályaudvar felé vezető úton található a Pasazade Étterem, aminek a tulajdonosa nemcsak éttermes, hanem lokálpatrióta is. Sokat köszönhet neki a kerület – többek közt a Pasazadét, ahol a szultánok konyhája elevenedik meg: aszalt gyümölcsökből készült ételek, egzotikus szószok, régi receptek – ezeket mind a Topkapi palota feljegyzései közt találták.

Unsplash

Kemence a város közepén

A lahmacún (ejtsd: lahmadzsún), avagy a vékony, ropogós tészta hagyományosan fatüzeléses kemencében készül. Általában darált marhahússal rakják meg. Mellé ayran, sós joghurtital dukál. Az egyik legrégebben üzemelő családi lahmacúnétterem a Kék Mecset szomszédságában található.

Wikipedia

Hal a zsömlében

A Boszporuszon ringatózó hajók víz felőli oldalán fogják a halat, középen grillezik, a part felé eső oldalon pedig friss buciba teszik, és azon melegében a kezünkbe nyomják. A hajók a Fűszerbazár előtt horgonyoznak, az előttük kanyargó sor jelzi, hogy jó helyen járunk.

Wikipedia

Valami édes

A Koska cég édességboltjai a cukorkóma előszobája. A cégnek a város több pontján van üzlete, ahol mindig friss és nagyon finom a baklava és a kadayif.

Pixabay

Fine dining török módra

Isztambulban nem csak a street food hódít. A 360 Istanbul nevű étterem a Taksim negyedben kínál körpanorámát és degusztációs menüt a vendégeknek.

Videó:

Tea, tea, tea

Az isztambuli beszélgetések állandó kelléke, amire lépten-nyomon meghívnak a városlakók, sokszor idegenek is. A vendégszeretet jelképe. Létezik klasszikus kivitelben, Rize területéről származó tealevelekből, de kínálják almás változatban is.