Egyre drágul a brit állampolgárság: azok is belegebednek, akiknek joguk van hozzá

Botrányosan sok pénzt kér a brit kormány az állampolgárság megszerzéséért.

Nyolcszázmillió font, az majdnem 290 milliárd forint. Ennyit szedett be a brit belügyminisztérium az elmúlt hat évben azoktól, akik brit állampolgárságot igényeltek. Sokak szerint ez igazságtalan.

Az állampolgárság igényléshez ezer fontot (több mint 360 ezer forint) gombolnak le regisztrációs díjként még azokról is, akiknek joguk lenne megkapni azt, például mert

  • elég régóta élnek Nagy-Britanniában;
  • a szüleik révén jogosultak rá;
  • Nagy-Britanniában születtek.

Ők azzal, hogy nem regisztrálnak, nem csak azt kockáztatják, hogy bár britként nőnek fel, mégis vegzálni fogja őket a bevándorlási hivatal, de azt is, hogy az állampolgárság híján drágább lesz számukra az oktatás, magasabb az egyetemi tandíj.

Unsplash

A brit belügyminisztériumot számos kritika érte emiatt, de ők azzal érvelnek, hogy a pénzt a bevándorlással kapcsolatos ügyintézés javítására fordítják. Pedig, mint az egy közérdekű adatigénylésből kiderül, a belügyminisztériumnak csupán 264 fontnyi költsége van az állampolgárság megadásával, ami körülbelül a negyede annak az összegnek, amit most egy nagykorú lakos regisztrálásáért elkérnek.

A kritikusok szerint a rendszer egyszerűen csak igazságtalan, de a brit belügy azzal érvel, hogy a díjak meghatározása során azt is tekintetbe veszik, hogy az állampolgárságot igénylő számára előnyökkel jár majd annak megszerzése, ezért elvárható, hogy az igénylők ezt megfizessék.

“A brit állampolgárság megszerzése nem kötelező, és sokan döntenek úgy, hogy nem igénylik” – idézte a BBC a belügyminisztérium egyik szóvivőjét.