Muskátlibiblia: így csináld, hogy csodaszép maradjon!

A virágföldtől az öntözésen át a napoztatásig.

A muskátli gondozása igazi sikerélmény lehet. Minimális odafigyeléssel csodálatosan és stabilan virágzó balkonládákat, futó muskátlikat ontó ablakpárkányokat varázsolhatunk nyári kertünkbe. A muskátli az egyik legnépszerűbb és leghálásabb virágzó növény, ami tavasztól a fagyok beálltáig képes szórni a virágait.

Virágföld

A muskátli nem különösebben kényes a virágföldre, de meghálálja, ha jó minőségűt használunk az ültetéshez. Szerezzünk be kimondottan muskátlinak valót, és dúsítsuk időnként egy kis kávézaccal, amit a növény nagyon kedvel.

Öntözés

A növény jól tűri a szárazságot, ha lehet, még jobban, mint a túlöntözést.

Lehetőleg a kora reggeli órákban locsoljuk meg, a növények tövéhez öntve az állott, langyos vizet vagy összegyűjtött esővizet.

Ha túllocsoljuk, a levelei sárgulni kezdenek, melyeket távolítsuk el, és várjunk a következő öntözéssel, míg a földje kiszárad egy kicsit. A hideg vizet a növény egyáltalán nem szereti.

Napsütés

A futó muskátlik és az angol típusúak a félárnyékban, míg a hagyományos magyar parasztmuskátli az egész napos verőfényben érzi jól magát. Napos helyen különösen nagy gondot fordítsunk a rendszeres öntözésre, mert a levelek és a virágzat is hamar száradni, fakulni, sárgulni kezd.

Tápanyag

A futó muskátlikat hetente, a hagyományosat kéthetente illik tápoldattal megkínálni, de sokan esküsznek a házi praktikákra is. Egy locsolókannányi vízben feloldott egy csepp jód, esetleg fél pohár sör vagy a tojás főzővize is általánosan elterjedt csodaszer, ami virágzásra serkenti a növényünket.