Leégett a bőröd? Megcsípett a szúnyog? Csinálj levendula aromavizet!

Nem kell rögtön a gyógyszertárba szaladnod valami tévében reklámozott kenőcsért.

Az illóolajok lepárlásakor „melléktermékként” hidrolátum, azaz aromavíz keletkezik. A levendula aromavíz igazi kincs, azonnali enyhülést ad, a bőr pedig könnyebben és gyorsabban regenerálódik, legyen szó csípésről vagy leégésről.

Az aromaterápiában előszeretettel használják a hidrolátumokat, közismertebb nevükön aromavizeket, melyek ellentétben az illóolajokkal, teljesen biztonságosak, hígítatlanul is alkalmazhatjuk a bőrön is, sőt akkor sem történik baj, ha szembe, vagy nyálkahártyára kerül, így kisbabák esetében is bátran használhatjuk.

A levendula virágainak desztillációja során, amikor az illóolajokat állítják elő, keletkezik az aromavíz, mely a növény vízben oldható hatóanyagait tartalmazza. A levendula aromavize az egyik legszélesebb körben alkalmazható hidrolátum. Erős gyulladáscsökkentő, hűsítő hatással van a bőrre, nyugtatja azt, éppen ezért jól használhatjuk leégés, vagy szúnyogcsípés esetén. A levendula hidrolátum illata eltér a növény illatától, kissé dohos, fanyar jegyek jellemzik, de ez nem csökkenti csodás hatását.

A levendula hidrolátum rendkívül jól alkalmazható az égési sérülések, így a napégés esetén is. A legjobb választás az orvosi levendulából (Lavandula angustifolia) kinyert hidrolátum, mely frissíti és nyugtatja a kipirosodott bőrt. Vizes permete hűsítőleg hat a leégett, húzódó, száraz területekre, csökkenti a gyulladást, és mérsékli a napégés kellemetlen tüneteit. Ám nemcsak napégés, hanem a szúnyogok csípéseinek kellemetlen viszketését is csökkenti. Igény szerint, tehát napi akár hat-nyolc alkalommal is használhatjuk a hidrolátumot. Csak be kell permetezni a kezelendő felületet a hidrolátummal, majd hagyjuk azt megszáradni.