Hogyan árnyékold a lakásod, hogy a nagy melegben hűvös maradjon?

Sorra vesszük a függönyök, reluxák és egyebek hatásfokát.

Jól megválasztott és tervezett árnyékolással nyáron kivédhetjük a lakás felmelegedését, télen pedig lassíthatjuk a kihűlését. Régen ezt a vastag vályogfalú falusi házakban tudták mindenféle árnyékolástechnika nélkül is, a falak extra hőszigetelés hiányában is megállták a helyüket: nyáron hűtöttek, télen megtartották a meleget. Az apró ablakok is ezt a célt szolgálták. Ma azonban már nem vályogból épülnek a házak, és az ablaktrendek is az egyre nagyobb átlátszó felületek felé tolódnak.

A lakás hűtését természetesen megoldhatjuk egy huszárvágással is: a klíma beszerelésével. Azonban a jól kitalált árnyékoló szerkezetek egyszeri befektetéssel járnak, míg a klíma folyamatosan költséget termel, ráadásul nem is igazán környezetbarát, végképp nem egészséges: bőrbetegségeket, fül-és mindenféle egyéb gyulladást, megfázásos tüneteket, allergiát, asztmát alakíthat ki.

Az árnyékoló szerkezetek sokfélék lehetnek, azonban mind ugyanazt a szerepet töltik be: a lakás üvegfelületeinek védelmét biztosítják, és az üvegtáblán bejutó hőt tartóztatják fel. Nem árt, ha jó minőségű, hőszigetelt nyílászárókkal rendelkezünk, ugyanis a hőnyerés és hővesztés nagy része itt történik.

Függöny

A legegyszerűbb árnyékolástechnikai megoldás a sötétítőfüggöny használata. Léteznek a fényt teljesen blokkoló, speciális szövésű, úgynevezett black-out függönyök, széles szín- és mintaválasztékban.

Roletta és római roló

Készen is kapható, könnyen felszerelhető és kezelhető. Színes vagy mintás anyagból kellemes kiegészítője lehet a háznak. Léteznek az elektroszmogot kiszűrő tipusok is belőle.

Reluxa és szalagfüggöny

Nagy előnye, hogy szabályozható a szobába jutó fény.

Zsalugáter

A vidéki otthonok karakteres kiegészítője. Általában méretre készül. A színválasztásnál legyünk merészek, és bátran válasszunk a hagyományos falazúrok skálájától eltérő színeket: loulakikéket vagy kacsatojásszürkét, esetleg ökörvérpirosat.