Rajtad is kiüthet utazáskor a jetlag – de mi is az, és hogyan kezeld?

Nagy utazások után különösen kellemetlen lehet.

A jetlag, más néven időzónaváltás-szindróma azokat az utazókat érinti, akik a megszokotthoz képest hirtelen váltanak időzónát, például tengeren túli vagy távol-keleti repülőút esetén. Oka, hogy gyorsabban érkezünk meg a célállomásra, mint a bioritmusunk. Belső óránk a nappal és az éjszaka váltakozását követi. Ha ez felborul, valamelyik napszak megnyúlik vagy megrövidül, az megzavarja a belső ritmusunkat. Nem leszünk szinkronban a helyi idővel. Ez fejfájást, levertséget, álmosságot – vagy ellenkezőleg, szokatlan éberséget okoz, csökkenti a teljesítőképességet.

Thinkstock

Ha ismerjük a jetlag természetét és testünk működését, könnyebben úrrá tudunk rajta lenni. Bár az is igaz, hogy az időzónaváltás mindenkire másképp hat, sőt! Ugyanaz az ember is érezheti magát teljesen másképp két különböző utazás, vagyis időzónaváltás alkalmával.

Általános szabály, hogy nyugat felé utazva mérsékeltebben, kelet felé azonban erőteljesebben érezhető a jetlag. A hosszabb napokat a szervezet jobban viseli, mint azt, ha akkor kell lefeküdni, mikor egyébként felkelnénk. A vizsgálatok azt igazolják, hogy minden egyes óra, amit átugrunk, egy napnyi jetlaget okoz.

Mit tehetünk a jetlag mérséklése érdekében?

A repülőút előtti éjszaka aludjunk egy nagyot.

Lehetőleg ne éjjel érkezzünk. Csípjük el a nappali órákat érkezéskor, így könnyebben ébren tudunk maradni.

Az átszállás segít. Bármennyire szeretik az emberek a közvetlen járatokat, a jetlag és átállás szempontjából az utazás megszakítása mondjuk félúton kimondottan áldásos.

Alkoholtilalom! Bármilyen csábító és szívesen kínálják a stewardessek, piszok rosszat tesz, és súlyosbítja a jetlag tüneteit.

Csak altatót ne! Semmi nem hosszabbítja meg annyira a jetlaget, mint az altató. Rossz ötlet bevenni a repülőn.

Kávé helyett gyógyfüves tea. A forró víz bármikor hozzáférhető a gépen, legyen nálunk egy filter kamilla- vagy zsályatea, jót tesz!

Több fényt! Leszállás után igyekezzünk minél több időt természetes fénynél tölteni.

Unsplash

Kiemelt kép: Thinkstock