Ilyen karórát hordj sportoláshoz, ha nem akarod, hogy tönkremenjen!

Nem mindegyik bírja jól a rázkódást, izzadást.

A finommechanika és a sportok nem mindig szeretik egymást. Egyes óragyártók azonban extrém körülményekre tervezett és tesztelt szerkezetekkel igyekeznek kiszolgálni a sportosabb vevőkört. De azért nem mindegy, milyen modellt választunk egy-egy adott sporthoz.

Thinkstock

A legelső kérdés, hogy kvarc vagy mechanikus legyen az óramű? A mechanikus szerkezetek, legyenek bármilyen alaposan is megtervezeve és kimunkálva, jóval érzékenyebbek a fizikai hatásokra. Elég egy erősebb ütés, és maradandó károsodást szenvedhet (akár rugótörés), és akkor nem beszéltünk a folyamatos rázkódásról, ami általában az ilyen sportokat jellemzi. Extrém sportokhoz inkább válasszunk a kvarc óraművet, ha biztosra akarunk menni.

Mit értünk extrém sport alatt? A hegyi bringázástól az ejtőernyőzésig számtalan szóba jöhet, de órák szempontjából ide sorolhatjuk a teniszt és a golfot is.

Karunk játék közbeni folyamatos lengetése és az ütések ereje még a legextrémebb körülményekre tervezett óraműveket is próbára teszi.

És a vizes sportok? Általános szabály, hogy egyetlen órát se vigyünk víz közelébe, ami nem legalább 100 méter mélységig vízálló.

Érdekes ellentmondás, hogy miközben a finommechanikus szerkezetek valójában nem erre valók, számos nagy nevű óragyártó hirdeti magát ilyen sportokkal: a Richard Mille személyesen Raphael Nadal teniszcsillagnak dedikált órát készített, az Omega előszeretettel szponzorál golfozókat, a Rolex a vitorlázással igyekszik eladni Yacht-Master sorozatát (miközben az igazán komoly vitorlázók saját biztonságuk érdekében nem is viselnek karórát).

Szó sincs arról, hogy ezek az órák valóban ilyen extrém körülményeknek legyenek nap mint nap kitéve: a cél csupán az, hogy a gyártók meg tudják szólítani a célközönségüket. A szélsőséges körülmények közötti tesztelés célja pedig elsősorban az, hogy rövid idő alatt modellezzék az évek során a mindennapi viselettel járó megpróbáltatásokat