Leszoktatna a mobilról az Apple új alkalmazása

Azért egy kicsit ellentmondásos, hogy épp ők küzdenek a telefonfüggőség ellen.

Kezünkben van a buszon, az iskolában, a munkahelyen, az ebédszünetben, a vécén és sokszor a családi vacsorák alkalmával is. A mobiltelefon a részünkké vált.

Miután az Apple hosszú éveket töltött azzal, hogy a telefonjaiból nélkülözhetetlen tárgyat csináljon, most épp azon dolgozik, hogy kontrollálni tudjuk időközben elharapódzott telefonfüggőségünket.

Az okostelefon addiktív eszköz, ami valódi függést okozhat. Az Apple olyan applikáción dolgozik, ami segíthet felismerni ezt, és távol tartani magunkat a készüléktől. Az új funkció a Screen Time nevet viseli. Segítségével a szülők figyelemmel tudják kísérni, hogy gyerekeik bizonyos alkalmazásokkal mennyi időt töltenek, és határt is tudnak szabni a túlzott használatnak.

Thinkstock

„Az alkalmazások, ahogy a nevükben is benne van, használatra születtek. Szinte könyörögnek az időnkért, amit hasznosabban is eltölthetünk. Észrevétlenül szippantanak be.” – közölte Craig Federighi, a cég szoftverfejlesztésért felelős alelnöke a kaliforniai San Joséban rendezett Apple Nemzetközi Fejleztési Konferencián. Idén két meghatározó tulajdonrésszel rendelkező Apple-részvényes is felszólította a társaságot, hogy tegyen valamit a gyermekek elektronikus eszköz-használati szokásainak kordában tartása érdekében.

A Screen Time napi és heti jelentéseket készít a képernyő előtt töltött időről, és arról is, milyen gyakorisággal kerül kézbe a készülék. Craig Federighi bízik abban, hogy ezzel hatékony eszközt adnak a szülők kezébe.

Az alkalmazást az IiOS12 rendszerre fejlesztik, és még ebben az évben hozzáférhetővé válik.

Az egész jelenség valahol nagyon röhejes, persze: egy világcég kifejleszti a rengeteg kütyüjét, amikből évente dobnak újabbat és újabbat a piacra, szándékosan olyan funkciókkal ellátva, amik totális függőséget okoznak. Majd az így kialakított függőségből is pénzt csiholnak azzal, hogy kitalálnak egy alkalmazást az orvoslására. Olyasmi ez, mintha egy gyógyszercég a saját gyógyszerének mellékhatásaira fejlesztene ki gyógyszert…