Kórház a város szélén, Sandokan, vagy Abigél? Melyik volt a kedvenc sorozatod?

Nosztalgiázás a ’70-es, ’80-as évekből.

Manapság már elképzelhetetlennek tűnik, de volt idő, amikor még csak egy csatornát lehetett nézni a televízióban, és nem is minden háztartásban volt készülék, ezért gyakran a szomszédság is összegyűlt, hogy együtt nézzék az aktuális epizódokat. De melyikek is voltak ezek?

Az 1970-es, ’80-as évek egyik meghatározó sorozata volt Az Onedin család, amit 1971 és 1980 között forgattak, hazánkban pedig 1978-ban kezdték sugározni. A BBC népszerű sorozata egy19. századi történet, aminek főszereplője James Onedin (Peter Gilmore, magyar hangja: Kristóf Tibor) volt, aki kereskedelmi hajózási társaságot alapított. A szereplők közül már nem sokan élnek, a főszereplő 2003-ban hunyt el.

Hatrészes minisorozat volt a hetvenes évek végén, de mégis legendás, így ebből a felsorolásból is kihagyhatatlan a Sandokan életéről szóló olasz-francia-NSZK produkció, a Maláj tigris. (Tegye fel a kezét, aki nem úgy mondta, hogy „maláji tigris”!) A főszereplő, Kabir Bedi neve ekkor lett világszerte ismert, és bár ezután is játszott filmekben és sorozatokban, de sokunknak örökre Sandokan maradt.

A kórházas sorozatok egyik őse volt, a Kórház a város szélén című 1978-1981 között futó csehszlovák sorozat. Magyarországon 1982-ben kezdték sugározni, kedd estenként volt látható. Olyan népszerűvé vált, hogy a rajongók kérésére 2003-ban is leforgattak egy évadot, majd 2008-ban is néhány részt. Néhány évvel később a hazai nézők már másik orvosi gárdáért rajonghattak, hiszen adásba került a szintén nagyon népszerű Klinika, ami sokak szerint a német koppintása volt, a Kórház a város szélénnek. Az biztos, hogy a főszereplő, Brinkmann professzor (Klausjürgen Wussow, magyar hangja: Bács Ferenc), de még inkább fia Udo (Sacha  Hehn, magyar hangja: Nagy Gábor), minden női szívet megdobogtatott.

1986-ban kezdték sugározni a Rabszolgasors című brazil filmsorozatot, talán mondhatjuk, hogy ekkortól lettek hazánkban is nagyon népszerűek a szappanoperák. A főszereplő, Isaura (Lucélia Santos) egy fiatal rabszolgalány, aki egy riói ültetvényen él, mindennapjait az egyik gazda és annak fia keseríti. A történet annyira megragadta a magyar közönséget, hogy még adománygyűjtésbe is kezdtek a lány felszabadításáért.

Szintén ebből az időszakból való két, négyrészes magyar gyártású filmsorozat, amik főleg a fiataloknak szóltak. Az egyik a Keménykalap és krumpliorr volt, a másik pedig a Szabó Magda regényéből készült Abigél, mely egy leánygimnáziumban játszódik.