Így tégy magadnak szuperkényelmessé egy hosszú repülőutat!

Fontos tippek a legkényelmesebb utazásért.

Európából Ausztráliába eljutni például közel egy teljes repülőn töltött napot jelent. Egy nap tömény gyereksírás. Egy nap mozgásképtelenség. Egy nap repülőgépzaj. Egy nap kényelmetlenség. És ezzel még nincs vége: ha megérkezünk, vár a jetlag, a felborult bioritmus. Kellően átgondolt utazási előkészületekkel csökkenthetjük a hosszú repülőutakkal járó kellemetlenségeket, melyek skálája a szimpla kimerültségtől a mélyvénás trombózisig terjedhet, és ez utóbbi már egyáltalán nem vicces.

Helyválasztás

Általános szabály, hogy érdemes minél korábban megvenni a repülőjegyet, és indulás előtt egy nappal online becsekkolni. Ilyenkor nagy eséllyel lehet még válogatni a helyek közt, bár egyes légitársaságok ezért már pénzt kérnek. Ha rendszeresen utazunk és gyűjtjük a légi mérföldeket, a pontjainkat beválthatjuk magasabb kényelmi osztályra szóló helyre. Minél hosszabb az utazás, annál inkább érdemes ezt megfontolni. Helyet a gép hátsó részében jó keresni, ami bár zajos, de itt előfordulhat, hogy maradnak mellettünk üres székek.

Ingyenes upgrade

Upgrade – vagyis magasabb kategóriájú hely néha ingyen is az ölünkbe pottyanhat. Érkezz korán a reptérre, legyél kimondottan jól öltözött (nem a pszichés hatás miatt: edzőcipőben utazóknak például nem szoktak magasabb kategóriájú helyet felajánlani), és kérdezd meg a check-in pultnál udvariasan, a legszebb mosolyodat elővéve, hogy van-e ilyenre lehetőség.

Hogy jobban teljen az idő

Érdemes saját fülhallgatót hozni, még jobb, ha zajszűrős. Nem olcsók, viszont annak, aki sokat utazik, rengeteget segít. Hozhatjuk a saját filmjeinket-zenéinket, de egy jó könyv is át tud segíteni az unalmas órákon.

Saját párna

Minden repülőtéren árulják, a nyakcsigolyáink hálásak lesznek érte. A szemet takaró, alvást segítő maszk is jó szolgálatot tesz. Mint ahogyan a füldugó is.

Thinkstock

Kényelmes öltözék

Ha elegánsan indulunk, akkor is legyen egy váltás kényelmes ruha az útra a kézipoggyászunkban. Sőt, papucs is. A cipőnek – utastársainkat megkímélendő – illik külön cipőzsákot hozni.

Üres palack

Inni sokat tanácsos – vizet. Az alkohol és a túl sok kávé kerülendő. A palackot a személyzet szívesen megtölti, nekik is jó, ha kevesebbet ugráltatjuk őket.

Ha megérkeztünk, vegyük fel a ritmust a leghamarabb és igyekezzünk az adott időzónának megfelelően működni.