Így tartsd tisztán a lakást, ha házi kedvenced van!

Engedd-e be a hálószobába, mennyit takaríts, milyen szőnyeget vegyél?

Aki állattartásra adja a fejét, és megosztja lakását házi kedvencével, néhány dologra jobb, ha felkészül. Így elkerülheti a „kellett-ez-nekem?” érzést, és kedvencének is kiegyensúlyozottabb hátteret képes biztosítani.

Takarítás

Az állatok törődést igényelnek, különösen, ha a lakásban élnek. Első körben a lakás tisztán tartásának kérdése szokott felmerülni, ha kutyánk vagy cicánk van. Sügérek és gekkók esetében ez kisebb problémát szokott okozni, de kifejezetten a hosszú szőrű vagy vedlésre hajlamos állatok jelenlétében szorosabb barátságot köthetünk a porszívóval. Gyakrabban kell takarítani, cserében a kis kedvenc viszonozza törődésünket és ragaszkodással hálásja meg gondoskodásunkat. 

Az állat fekhelye

Jó, ha az állatnak állandó, kijelölt fekhelye van, bár a macskák jellemzően úgyis azt csinálnak, amit csak akarnak. Nemcsak a lakást, az állat által használt fekhelyet, alátétet is gyakran szükséges tisztítani.

Egyre gyakrabban hallani, hogy a kutya vagy a cica a hálószobába is bejáratos, és az ágy sem tabu számára. Ez nem túl higiénikus, főleg abban az esetben, ha ki-be járkál a lakásból is. A macskák esetében a kijárás azt is jelentheti, hogy időnként megjelenik egy-egy egérrel. Hidd el, arra ébredni, hogy a cicus épp behozta a zsákmányt, amit a takaródon kíván elfogyasztani, nem túl lelkesítő.

Még egy fontos dolog: a szőnyeg!

Lakásmegóvó tippjeink első helyén áll a könnyen tisztítható felületek előnyben részesítése. A padlón jobban mutat a süppedős perzsa, mint a rongyszőnyeg, de utóbbit összehasonlíthatatlanul könnyebb kimosni. A bútorok letakarása is hasznos lehet. Aranyszabály, hogy amit óvunk, és nem szeretnénk, hogy tönkre menjen, azt egyszerűen pakoljuk el, és élvezzük a közös időt és szeretetet, mely kisállataink jelenlétében jut nekünk.

Képek: Unsplash