Halálos mérgű halat lehet méregdrága áron enni Japán éttermeiben: nincs garancia az életben maradásra

A gömbhalról van szó.

A mérgező gömbhal, vagyis fugu Japánban szó szerint méregdrága ínyencfogás, amit kizárólag speciális engedéllyel rendelkező éttermekben lehet rendelni.

Aki erre vágyik, ne csak arra készüljön, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia! Az is megtörténhet, hogy az ínyenc vacsora után örökre megszűnnek a problémái. A gömbhal bizonyos alfajai ugyanis mérgezők, igaz, különböző mértékben. A méreganyag főzéssel nem hatástalanítható, így minden az előkészítésen múlik. Garancia nincs.

A rendőrség nemrég csapott le Oszakában egy zártkörű, members-only étteremre, ahol a legveszélyesebbet, a tigris gömbhal máját tették fel az étlapra. Ez tilos, de minél nehezebb hozzájutni és minél nagyobb az esélye, hogy az lesz az utolsó vacsora, annál izgalmasabb élményt jelent sok japánnak. Amolyan orosz rulett-vacsora.
 

A fugu fehér húsát nagyon körültekintően szükséges elkészíteni, hogy ne nyírjon ki 4-24 órán belül minden lelkes fugubarátot, aki megkóstolja. Ehhez speciális tudásra és nagy gyakorlatra, a vendégek részéről pedig nagyfokú kíváncsiságra, és valljuk be, egy jó adag vakmerőségre is szükség van.

A deadly dinner in Tokyo #fugu

A post shared by Daniel Pang (@danielpang14) on

Az étel élvezeti értékéhez nagyban hozzájárul az elfogyasztását kísérő hihetetlen adrenalinfröccs és a tudat, hogy az további sorsunk már a konyhán eldőlt.

A főzéshez használt eszközöket és a kést mindentől elkülönítve tárolják, hisz a hal mérge majdnem háromszázszoros hatású a ciánhoz képest, ráadásul úgy hat, hogy miközben áldozata lassan megbénul majd leáll a légzése, végig teljes tudatánál marad.

Ellenanyaga nem létezik, így egy klassz halvacsora után némi nyelvzsibbadást érezni nem annyira vicces dolog a fuguétteremben.

A speciális engedélyben szabályozzák a hal elkészítésének nagyon aprólékosan leírt módját, és kitérnek arra is, hogy a fugu máját szigorúan tilos felhasználni. Azonban néhány ínyenc őrült módon ragaszkodik hozzá, és az étterem séfje sok esetben enged a kísértésnek.