5 kánikula-tipp a percek alatt elkészíthető hűsítő spraytől a gyógynövényes koktélig

Még az egészségeket is megviseli a nagy hőség, mutatunk 5 tippet, amivel elviselhetőbb lesz a tikkasztó meleg.

1. Készíts hűsítő sprayt!

Ha nincs klíma a lakásodban, vagy ha a nagy melegben is el kell menned otthonról, akkor jó, ha mindig van nálad egy hűsítő spray. könnyű elkészíteni, a legjobb, ha mindig van egy belőle a táskádban, és egy otthon. Vegyél néhány kiürült pumpás dezodor flakont. Tölts bele vizet, és 15-20 csepp hűsítő illóolajat (például nagyon jó a bors- és a fodormenta, az eukaliptusz vagy a levendula illóolaj erre a célra)! Majd rázd össze, és amikor meleged van, akkor fújj belőle az arcodra, a nyakadra és a végtagjaidra. Máris elönt a kellemes hűs érzés, anélkül, hogy mindig a zuhany alá kellene állnod!

2. Igyál hűsítő gyógynövénykoktélokat!

Sokan azért nem isznak gyógyteát nyáron, mert meleg. Ám nagyon sokat segíthetünk a szervezetünknek, ha kánikulában is a gyógynövényekhez fordulunk, ugyanis segíthetnek átvészelni a legmelegebb napokat. És ha néhány jégkockával lehűtjük, vagy egy-két szem fagyasztott gyümölcsöt dobálunk bele, akkor a nyáriasított tea egy plusz élményt is ad a napunknak.

Hűsítő hatása van például a bormentának és a fodormentának.

Thinkstock

3. Szellőztess éjszaka!

Amikor nappal 30-35 Celsius fok van, éjjel akkor is lehűl általában a levegő 18-22 fok környékére. Ezért érdemes lefekvés előtt kinyitni az ablakokat, így reggelre néhány fokot le tud hűlni otthonunk levegője.

4. Egyél sok gyümölcsöt!

Sokan vannak, akik egyszerűen nem bírnak annyi folyadékot inni, mint amennyi kellene. A kánikulai napokon általában 2-3 a minimum napi folyadékmennyiség. Ha te sem bírsz meginni ennyit, akkor egyél sok lédús gyümölcsöt, mint amilyen a dinnye, az őszibarack vagy a málna.

5. Vedd elő a lavórt!

Ha otthon vagy, és nagyon szenvedsz a melegtől, akkor vedd elő a lavórt vagy egy vödröt, töltsd meg hideg vízzel, és lógasd bele a lábad pihenés, olvasás vagy tévénézés közben. Garantált a felfrissülés!